— Min mor sa i från. Det räckte med att min far och bror var i bilbranschen, säger han och ler.

Thomas Sannelius

Ålder: 56 år

Familj: Fru och två vuxna barn.

Bor: I Kaxholmen

Jobb: Butiksägare och driver Ica i ..

Thomas Sannelius

Ålder: 56 år

Familj: Fru och två vuxna barn.

Bor: I Kaxholmen

Jobb: Butiksägare och driver Ica i Bankeryd tillsammans med sin fru Katarina.

Utbildning: Handelsprogrammet på gymnasiet och interutbildningar inom Ica.

Intressen: Golf, samt båt- och motorintresse.

Så kopplar jag av: På en båt.

På semester: I sommarstugan på Östkusten.

På gymnasiet blev det Handelsprogrammet och det ledde till en praktikplats på Ica i Vaggeryd. Där stannade han i 8 år. Han arbetade sedan som färskvaruchef efter sin utbildning till styckmästare, som resulterade i ett gesällbrev.

Efter ytterligare internutbildningar inom "Ica-skolan" gjorde han om en butik i Huskvarna till Ica-butik.

Så småningom blev det butiken i Bankeryd som han tog över. Den har han ägt i 18 år och drivit tillsammans med sin fru Katarina.

— Det var mycket slit i början första året. Det var konceptet som krävde att man fick jobba många timmar själv, för att klara hem den låga kostnadsbilden.

•Hur löste du den situationen?

– Det gällde att hålla sig till konceptet. Vi provade lite nya grejer som var utanför konceptet, men det blev inte bra. De går inte att försöka ha samma sortiment som större butiker.

När han var på rätt spår igen blev tillvaron ganska bekymmersfri.

Ica-gruppen

2015 omsatte Ica gruppen cirka 101 miljarder kronor och hade ca 22 500 anställda i framför allt ..

Ica-gruppen

2015 omsatte Ica gruppen cirka 101 miljarder kronor och hade ca 22 500 anställda i framför allt Sverige och Baltikum. Cirka 50 000 personer arbetar inom Ica, på kontor, inom logistik eller i någon av Ica:s egna eller handlarägda butiker.

ICA Gruppens aktie är noterad på NASDAQ OMX Stockholm. Ica-handlarnas Förbund var största ägaren 2015.

Källa: Ica-gruppen

Annons

— Sen har det tuffat på ganska bra. Vi har aldrig haft något tapp i försäljningen... jo, år 2000 när Ica Maxi öppnade, säger han och rättar sig.

•Vad är det som är så speciellt med att äga en matbutik?

— Varje dag är inte den andra lik. Man träffar mycket kunder. Man gör affärer och tar beslut. Jag sitter i kassan någon gång i veckan, men jag är mindre och mindre i butiken numera.

Han har utökat butiksytan flera gånger och nu väntar ytterligare en utbyggnad med 200 kvadratmeter säljyta.

— Vi kommer satsa allt på färskvaror: frukt och grönt, mejerivaror, charkuteri, köttdiskar. Vi ska införa nya stora kyldiskar, säger han och pekar mot ytan där de ska stå.

•Vad är en bra matbutik för dig?

— När jag går in i en matbutik så tittar jag på sortimentet. Är det fräscha varor, hur är charkuterivarorna? Det ska vara fräscha varor, fräsch miljö och bra priser.

Viktigt med kundkontakt

Han återkommer flera gånger i intervjun till hur viktigt det är med bra kundkontakt och att jobba med sortimentet.

—  Saknar kunden en vara i sortimentet så tar vi upp det på ett morgonmöte och tittar på hur vi kan lösa det. Vi ska kunna serva våra kunder. Det är nog det som har varit framgången.

—  Våra kunder håller oss verkligen vid liv, tillägger han.

Han nämner en anekdot om en kund som ville ha en viss typ av sås. Kunden sade att den dagen som Thomas tar in ett visst märke av bearnaisesås så ska kunden sluta handla i någon annan butik.

—  Då gjorde jag det, men kunden handlade inte den bearnaisesåsen för det, säger han och skrattar.

Ica