Snart drar skolan i gång igen. Förra året återstod ett 30-tal lärartjänster att fylla inför terminsstarten en vecka innan skolstarten. David Norrfjärd, grundskolechef, berättar att flera rekryteringar är pågående och att det ännu inte finns någon klar siffra för i år.

— Men genom kontakter med mina rektorer är min bedömning att flera skolor ligger bättre i fas än förra året, säger han.

Dragit lärdom

Annons

David Norrfjärd berättar att fram till 2014 hade skolorna istället övertalighet på det stora hela.

Han menar att det därefter tog tid att ställa om sig till en omvänd situation med lärarbrist men att kommunen nu börjar komma ikapp.

— Det har gått några år nu och vi har gjort våra lärdomar. Vi påbörjar rekryteringarna tidigare och försöker vara snabbare i rekryteringsprocessen, säger han.

Vissa undantag

Sedan juni 2015 krävs lärarlegitimation för att en lärare ska få fast anställning och sätta betyg. Kommunen söker i första hand behöriga lärare med lärarlegitimation. Men även om rekryteringarna ser ut att gå bra i år kan det få göras undantag till hösten.

— På vissa skolor kan vi få bemanna upp med visstidsanställda som inte har lärarlegitimation. Men jämfört med riket i stort har vi en god behörighet bland lärarna här, säger David Norrfjärd.