Cind är resultatet av Saabs satsning för att kommersialisera delar av den tunga teknik som utvecklas inom storbolaget. Idén bygger på teknik som Saab har använt för målsökare i missiler och för att hitta civila användningsområden för detta har man under en tid drivit ett verifieringsprojekt med Science Park Jönköping.

— Den här typen av projekt där vi hjälper etablerade bolag att verifiera en ny idé för att skapa möjligheter för avknoppningar blir allt vanligare i vår verksamhet säger Gustav Österström, vd på Science Park Jönköping i ett pressmeddelande.

— Saab Ventures sätter stort värde på det bidrag Science Park Jönköping gett i att etablera Cind i orm av marknadsstudier, identifiering av investerare samt management till bolaget säger Roger Persson Investment Director på Saab Ventures.

Nu har bolaget inte bara ordrarna på plats utan har tagit in ytterligare kapital för att driva upp bolaget. Förutom vd Leif Erlandsson och Saab Ventures har även bolagets teknikchef Anders Nyberg, det italienska skogsindustribolaget Microtec och Almi Invest gått in i bolaget tillsammans med en rad affärsänglar.