Läs mer: Se förödelsen efter branden i textilfabriken

Det var strax efter 10.30 på lördagen som räddningstjänsten fick in ett larm om att det brann i en verkstadsbyggnad i Månsabo Solbacken utanför Skillingaryd.

Omkring 30 brandmän från sex olika brandstationer släckte branden.

— Branden var fullt utvecklad när vi kom till platsen, säger David Högberg, stf räddningschef i Vaggeryd.

Fram till 12-tiden arbetade räddningsstyrkorna med att förhindra branden att sprida sig till intilliggande byggnader, bland annat en kontorsdel.

— Nu har vi branden under kontroll och spridningsrisken till andra byggnader är minimal, säger David Högberg.

Enligt Högberg förstördes produktionsdelen på industrin. Räddningstjänsten kommer att finnas på plats i något dygn till för släckning och sedan kontroll.

Anrik fabrik

Enligt polisen ska det inte ha varit några personer på plats i verkstaden när branden startade men maskinerna ska ha varit igång.

Annons

— Det är oklart hur branden startade men det finns inget som gör att vi misstänker brott, säger Fredrik Granström vid polisen i Jönköpings län.

Smålands Band har en väldigt lång historia bakom sig. I över 80 år har vävstolarna stått och dunkat på fabriken.

– Min farfar startade fabriken 1934 och sedan har min pappa och hans syskon haft den. Vi tog över den 1986, säger delägaren Agneta Berg.

Hennes son, vd:n Anders Berg, var den som upptäckte branden.

– Han var inne på kontoret och när han gick ut därifrån slog röken upp mot honom.

– Vi är inte säkra på hur branden startade men vi tror att det kan ha varit något med elen, säger Agneta Berg.

”Fruktansvärt”

Hon berättar att företaget har sex anställda. Ingen av dessa befann sig i produktionsdelen, som totalförstördes.

– Det är mycket gammalt som brunnit inne, som inte kan ersättas, som mönster som min farfar gjorde för länge sedan. En del småsaker har ju gått att rädda men hela väveridelen är nedbrunnen, säger delägare Agneta Berg.

Under söndagen besökte anställda och ägare resterna av väveriet. Motgången till trots finns det redan planer på att köpa in nya maskiner för att komma igång igen så snart som möjligt.

– Vi hoppas att allt ordnar sig. Men det som hänt är ett stort avbräck för oss, vi tillverkar ju allt själva. Det är fruktansvärt, säger Agneta Berg.