Mitt i ett bostadsområde nära Oxhagsgatan upp mot löpspåren vid Öxnegården spärrade polisen på torsdagskvällen av ett område och flera patruller var på plats vid uppfarten mot Öxnegården.

– Det var flera som ringde in och larmade. Det var ju inte sent, klockan, 20, och massor av personer rörde sig i området, förklarar Bo Gunnarssson, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

– När polis och ambulans kom dit låg den skadade personen på vägen.

Enligt uppgifter till JP ska det ha avlossats minst fem skott.

– Vi har inlett en förundersökning om försök till mord, sa polisens insatschef Christian Pantzar till Jönköpings-Posten på brottsplatsen.

Offret är enligt polisen en ung man i 20-25-årsåldern och han har förts till Länssjukhuset Ryhov, där han på torsdagskvällen opererades för skadorna. Han ligger just nu nedsövd på sjukhuset och läget är stabilt men allvarligt, enligt polisen.

Den skjutne mannen och den misstänkta gärningsmannen ska enligt polisen ha hamnat i en konflikt. De ska också ha känt varandra sedan tidigare.

Polisen hörde flera vittnen på plats och har fått uppgifter att gå på i utredningen, men de vill inte säga något om signalement på möjliga gärningsmän på grund av utredningstekniska skäl.

Annons

Polisen uppger att de har en god bild av händelsen. Ett genombrott i utredningen kom vid 01.45 i natt. Då anhölls en 16-årig pojke av jouråklagare.

Pojken frisläpptes under fredagseftermiddagen, men misstankarna kvarstår.

Enligt polisen ska offret och den misstänkta gärningsmannen ha känt varandra och det ska ha uppstått en konflikt.

En brottsplatsundersökning skedde under torsdagen, men vid midnatt tog man bort avspärrningarna, enligt Bo Gunnarsson. Polisen, som i går sökte genom terrängen runt Öxnegården med hundförare, är angelägna att vittnen som kan ha sett eller hört något hör av sig. Under fredagen var utredare från grova brott på Jönköpingspolisen på platsen för att skapa sig en bild av händelsen.

– Vi har letat efter att man slängt sitt vapen eller slängt något annat i terrängen.

Polisen hittade ett mopedliknande fordon i ett buskage i området som senare fraktades iväg på en kärra.

Förhör pågår och har gjort hela morgonen.

Åklgaren Klas Hellgren vill inte kommentera om det finns fler misstänkta gärningsmän, men fler vittnen kommer att förhöras under dagen.

Pojken nekar till att vara inblandad i det misstänkta mordförsöket. Advokaten Bengt Tengberg vill på grund av förundersökningssekretessen inte kommentera om pojken var på plats när skjutningen inträffade.

Hur mår han?

– Det var en omskakande upplevelse naturligtvis att bli frihetsberövad, det går ingen obemärkt förbi. Speciellt inte en så ung person, säger Bengt Tengberg.

Polisen utesluter inte inblandning av fler gärningsmän, men ingen mer har hämtats in till förhör.

– Det kan vara flera som var inblandade i händelsen, säger Bo Gunnarsson.

Text: Anna Alexandersson/Magnus Sundvall/Sara Sandbacka/Joel Jonsson