— Han har levt över sina tillgångar och hans ekonomiska situation har varit helt ohållbar vid den här tiden, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

Den 51-årige mannen misstänks för två fall av dubbelmord – mot ett par boende på Hökensås den 9 mars och mot ett par i Norrahammar den 27 maj. I båda fallen har han förvaltat deras pengar.

Affärsmannen har erkänt våld mot paret i Norrahammar. Redan i det första polisförhöret efter att han grips den 8 juni säger han att han slog ihjäl paret med ett basebollträ som han hade med sig till villan.

51-åringen åkte dit på kvällen 27 maj och hade också med sig räkmackor och champagne som han köpt i centrala Jönköping.

Först var bara mannen hemma och efter att de fikat gick de ned till kontoret på nedervåningen. När mannen satt vid datorn tog 51-åringen fram ett basebollträ och slog honom upprepade gånger i huvudet. Mannen avled direkt.

Affärsmannen väntar sedan runt en och en halv timme i villan innan kvinnan kommer. Hon ser kaoset på kontoret och börjar skrika, då slår han även henne. Utredningen visar att hon inte dör direkt, utan av koloxidförgiftning, i kombination med huvudskador, när 51-åringen senare tänder eld på villan.

51-åringen köpte tändvätska på K-Rauta samma dag, men säger att han inte använde den utan tände eld med tändvätska som han hittade i villan.

Annons

Anhöriga till affärsmannen menar i polisförhör att de är helt oförstående till uppgifterna. Hans fru säger spontant att polisen gripit fel person, han har aldrig varit våldsam.

Även för 51-åringen verkar dådet vara oförklarligt. Han säger att hans minnesbilder är suddiga och allt är som ett töcken. Han medger dock att det har varit ”groll” kring pengar och att han fått krav på sig från den avlidne mannen som han upplevt som hotfulla.

— Men det är ju inte sånt som gör att man begår en sådan här sak, säger mannen i förhör.

51-åringen kunde efter att han greps även knytas till mordet på Hökensås. Där har bevisläget varit sämre, huset har brunnit ned till grunden och affärsmannen erkänner ingen inblandning.

— Han bekräftar att han varit där och träffat dem samma kväll, men säger att han inte skadat dem eller anlagt någon brand, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

En nyckelbevisning är en kofot som hittades på 51-åringens kontor. På den fanns blodspår från det döda paret.

Polisutredningen visar också att mannens mobiltelefon varit på Hökensås den aktuella kvällen och på dagen före köpte han tändvätska, rep, handskar och en kofot på K-Rauta.

Han åkte också dit i hyrbil, precis som i Norrahammarsfallet.

— Vi ser att det genomgående är samma mönster i båda fallen, säger Johan Frisk, chef för polisens grova brottsgrupp.

51-åringen hävdar att han agerat helt ensam och polisen gör ingen annan bedömning.

— Såvitt vi kan bedöma är det uteslutet att han hade en medgärningsman, säger Johan Frisk.

Rättegången startar 25 november och beräknas pågå i 15 dagar.