På tisdagen, vid 14.00, föll domen mot mannen som sedan i maj suttit häktad misstänkt för att två gånger om ha mördat två makar och sedan eldat upp deras hus - först på Hökensås i mars och sedan i Norrahammar i maj.

Jönköpings tingsrätt bedömer att 52-åringen har gjort sig skyldig till fyra mord. Våldet som mannen utövat mot makarna i Norrahammar har varit så omfattande att de fått väldigt allvarliga skador. Morden har skett i offrens hem och syftet har varit ekonomisk vinning. Mannen döms även för att ha försökt dölja brotten genom att anlägga bränder i offrens hem och att det därför har försvårat omständigheterna.

— Det är klart att vi är nöjda med utgången. Det är en välskriven dom och de har tryckt på många av de omständigheter som vi också har lyft fram, säger Pernilla Törsleff som varit åklagare i fallet.

Mannen dömdes mot sitt nekande i Hökensåsdelen. Där var bevisningen inte heller lika stark.

Annons

— Min uppfattning är att tingsrätten har bedömt att samtliga delar är välplanerade. Tillvägagångssättet har varit väldigt likt, det har vi också konstaterat, säger hon.

Mannen döms till fängelse på livstid. Tingsrätten biföll även alla skadeståndsanspråk, 52-åringen ska därmed betala drygt 11,6 miljoner kronor till 32 målsägande.

I mars och maj

Det var den 28 maj som paret i 70-årsåldern hittades döda i sin brinnande villa i Norrahammar. Polisen kunde snart konstatera att paret bragts om livet före branden. Den 9 mars brann ett pars fritidshus i Hökensås ner till grunden. I huset låg paret som ägde det döda. Efter morden i Norrahammar misstänktes att även detta par mördats före branden, och misstankarna riktades snart mot den då 52-årige mannen, som bland annat ska ha förvaltat 800 000 kronor åt paret. I mars 2015 var makarna i behov av sina pengar efter att ha renoverat sitt fritidshus.

Erkände och nekade

Polisen kunde börja nysta upp fallet tack vare att branden i Norrahammar inte tog sig ordentligt. Den tidigare ostraffade 52-åringen erkände från början att han mördade paret i Norrahammar, men hävdar att det inte var planerat utan en stundens ingivelse. Morden och branden på Hökensås har han däremot konsekvent nekat till.

I rätten har mannen haft stora svårigheter med minnet. Långa stycken av dubbelmordet i Norrahammar och de affärskontakter han hade med paret dessförinnan mindes han inte alls.

Känt kraven

Åklagarsidan har hela tiden hävdat att motivet till morden varit ekonomiska, bland annat då den mördade mannen i Norrahammar hade en fordran på 52-åringen. I tidigare polisförhör har affärsmannen sagt att det har varit gammalt groll om pengar, och att han känt kraven från den mördade som utpressning och att han skaffade basebollträna som skydd. I tingsrätten däremot har mannen tillbakavisat att han sagt så.