Nu säljer han företaget till investmentbolaget Wilron Ventures, dotterbolag till Wilron Holding som i juni köpte välkända prototypföretaget Prototal på Ljungarum. Bolaget består av näringslivsprofilerna David Mörk, Magnus Olsson och Ditar Isai. Nu tar trion nästa steg och köper alltså det andra bolaget.

Progressive Safety startades av Ahmed Mireé. Han berättar att det hela egentligen började för sju år sedan då han var 17 år och bodde i skånska Perstorp.

En svår skada

Annons

— Jag var mitt uppe i min simkarriär då jag bröt handlederna i samband med skidåkning och fick även en ryggskada. Av en slump föddes tanken när jag prövade att lyfta en brandsläckare då jag kände hur svårt det var, delvis på grund av min skada, säger han.

Tankarna började gro, han flyttade till Jönköping för studier och vid sidan om började han utveckla innovationer med inriktning mot brandsäkerhet och att öka tillgängligheten av brandskydd som brandsläckare. Upphängningsanordningen är främst för de största brandsläckarna som finns på offentliga platser. Den är gjord av metall med hjul och fästes på väggen men via hävstångseffekten är den lätt att ta ner och rulla fram till brandplatsen. Sprinten som inte ska kunna gå att böja är under patentutveckling.

I ett akut läge

— Det handlar om sekunder i ett akut läge. En funktionshindrad ska också kunna hantera en släckare, säger Ahmed Mireé.

— Jag är glad och nöjd över att ha fått med Wilron i bolaget. Deras internationella affärserfarenhet och nätverk kommer vara av stor nytta i bolagets strävan att sprida användningen av produkterna runt om i världen. Det har alltid varit min dröm att rädda liv och jag är övertygad om att våra produkter kommer göra just detta. Hittills har vi sålt 900 enheter till bland annat hotellkedjor.

— Vi är väldigt nöjda med affären. Ahmeds egenskaper som driftig entreprenör gör oss övertygade om en betydande affärspotential för hans produkter, säger Wilrons styrelseordförande Ditar Isai.