Relaterat: Efter mordet på "Gica" – Amnesty kritiserar Stefan Löfven: "Magstarkt och mycket oroande"
Relaterat: Stefan Löfven om mordet i Huskvarna: "Jag blir väldigt, väldigt bedrövad"
Relaterat: Gica, 48, drömde om ett nytt liv i Sverige - nu misstänks han blivit mördad

I samband med den över en timme långa häktningsförhandlingen i torsdags sa 16-åringens advokat Anders Tolke att han och hans klient avsåg att överklaga häktningsbeslutet.

Nu vill 16-åringen bli släppt på fri fot. Överklagan har lämnats in till Göta Hovrätt. Hovrätten har i sin tur begärt in kompletterande synpunkter från åklagaren, som har fram till klockan 10 på onsdagen på sig att lämna in sitt yttrande.

Anders Tolke skriver i överklagan att det krävs synnerliga skäl för att häkta personer under 18 år, och att det saknas sådana skäl i ärendet.

Av överklagan framgår det att Tolke anser att åklagarsidans underlag inte är av en sådan art och omfattning att 16-åringen kan anses vara på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Socialtjänsten beslutade i torsdags att omedelbart omhänderta 16-åringen enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Enligt Anders Tolke medför boende på hemmet visserligen inte sådana ingripande inskränkningar i pojkens möjligheter att ha kontakt med omvärlden som en häktning, men det har ändå begränsande effekter. Betryggande övervakning kan därför anordnas på detta sätt, enligt honom.

Omfattande utredning

Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu, som blev 48 år, hittades död i parken den 8 augusti. Först cirka en vecka senare, efter att kroppen hade obducerats, rubricerades dödsfallet som mord.

Annons

LÄS MER: Gica, 48, drömde om ett nytt liv i Sverige - nu misstänks han blivit mördad

Två tonåringar är misstänkta för mordet. Vid sidan av den häktade pojken är en 14-årig pojke misstänkt för mordet.

Åklagaren Linda Schön skickade på måndagen ut ett pressmeddelande.

Hon skrev bland annat:

”Det kommer att bli en omfattande utredning där många förhörspersoner är unga och där det ställs extra stora krav på att förhören genomförs på rätt sätt.”

FOTNOT: Jönköpings-Posten har utan framgång sökt åklagare Linda Schön.