– Det finns en enorm potential för den här sporten i Kina, och vi har bara kommit en liten bit på väg än så länge…

För tre år sedan grundade Oskar, som då bodde och jobbade i Kina, tillsammans med några kompisar en innebandyakademi i Shanghai, Floorball Centre Pro.

– Jag spelade själv i Lugi i näst högsta serien innan jag flyttade till Kina, berättar Oskar. Jag jobbade med it och business, men hade också med mig några innebandyklubbor, hittade några likasinnade och för tre år sedan drog vi igång vår akademi i Shanghai,

Oskar är entreprenören, jobbar med utvecklingen och den affärsmässiga sidan av akademin.

På plats i Kina finns ett antal handplockade tränare som tar hand om strömmen av framför allt barn och ungdomar som vill prova på.

– Vi har både barn till utlänningar som jobbar i Kina och inhemska spelare i vår verksamhet. Varje vecka har vi mellan 200 och 300 spelare igång. Och verksamheten växter hela tiden.

Annons

När Oskar Fernö flyttade tillbaka till Sverige hamnade han först i Stockholm, men efter ett år blev det Småland i stället.

– Min sambo Matilda Halje fick jobb som veterinär på djursjukhuset i Jönköping, så då hamnade vi här…

– Från 25 miljoner människor i Shanghai till fyra kor på landet är en rätt stor kontrast. Men vi trivs fantastiskt bra.

Själv jobbar Oskar numera på Ryfors Golfklubb, där han också nyligen blev inplockad i styrelsen.

– Jag spelar en del golf, inte så mycket som jag skulle önska, men tycker det är väldigt roligt. Ryfors har ju en fantastisk bana och klubbens historia är ju en stor tillgång, så det känns väldigt inspirerande både att jobba där och att försöka använda min bakgrund och mina kunskaper i styrelsearbetet framöver.

Under tiden rullar innebandylavinen i Kina vidare.

– Vi tittar bland annat på olika former av utbyten, har haft ungdomslag från Kina på plats i Lund och i Finland. Vi har också introducerat vårt koncept i Kenya och fått ett väldigt positivt mottagande.

Något för Jönköping?

– På sikt tittar jag också på möjligheterna att få med någon klubb i Jönköpingstrakten i det här utbytet, där är ju naturligt när jag nu bor här. Men det har inte funnits riktigt tid att söka de kontakterna ännu.

De sex åren i Kina har inte bara gett Oskar hyfsade kunskaper i kinesiska språket, han har inte minst byggt upp ett värdefullt kontaktnät inför fortsättningen på det innebandyäventyr han dragit igång.

– Vi jobbar med sport, men också med relationer, med kultur och med kontakter mellan människor, säger han. Vi har kommit en liten bit på väg– men vart det här kommer att ta vägen kan ingen säkert säga idag. Det enda vi vet säkert är att det är en enormt spännande resa vi är ute på!