Miljöpartiet har med sina fyra mandat hamnat i en nyckelposition efter landstingsvalet. Såväl Alliansen som Socialdemokraterna har flörtat med partiet om samarbete.

Under en pressträff på tisdagen meddelade Miljöpartiet sitt val.

Fakta: Får majoritet i nämnder

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet har kommit överens o..

Fakta: Får majoritet i nämnder

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet har kommit överens om att försöka bilda minoritetsstyre i Region Jönköpings län. Femklövern får 39 av 81 mandat i regionfullmäktige. I styrelser och nämnder får dock samarbetspartierna majoritet med 8 av sammanlagt 15 platser i respektive nämnd/styrelse. Detta sker via tillämpningen av lagen om proportionellt valsätt.

– Vår inriktning har hela vägen varit att bilda majoritet och vi har provat alla tänkbara vägar. Nu har vi nått vägs ände och det här alternativet är second best, säger Peter Bruhn, Miljöpartiets talesperson.

Miljöpartiets förstaval har varit att bilda en blocköverskridande majoritet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Peter Brunh har tidigare uppgivit för tidningen att "det är helt otänkbart" att bilda minoritetsstyre.

– Vi hade också kunnat välja att gå i opposition. Avgörande för det här alternativet är att vi får majoritet i nämnder och styrelser, säger han.

"Inte eniga"

Miljöpartiet hade ett tre timmar långt telefonmöte inom partiet i söndags kväll där ett flertal medlemmar motsatte sig beslutet att bilda minoritet.

– Vi är inte eniga i beslutet. Men regionledningen kom till slutsatsen att det här är bästa alternativet, säger Peter Bruhn.

Annons

Nu väntar fortsatta förhandlingar mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet för att få till ett avtal. Inga poster har diskuterats men Miljöpartiet har redan fått igenom en rad politiska krav.

Införandet av vårdval 2, som hittills införts inom ögonsjukvården, kommer inte att fortsätta under mandatperioden och det ska satsas på mer ekologisk mat samt kollektivtrafik.

Håkan Jansson (M), landstingsstyrelsens ordförande, är nöjd över att en lösning nu verkar vara i hamn och påpekar att Miljöpartiet, som nu sitter i majoritet med Allianspartierna, under mandatperioden fått igenom mycket av sin politik.

– Vi har jobbat bra ihop i fyra år. Den relationen är viktig, säger han.

"Får inte vara dum"

Håkan Jansson tror inte att det blir några större problem att få igenom större beslut som budgeten i kommande regionfullmäktige.

– I nio av tio fall går ju detta. Socialdemokraterna har tidigare styrt i minoritet i många år, säger han.

Att de borgerliga partierna får ge avkall på en av hjärtefrågorna, vårdval inom specialistsjukvården, kommenteras så här av Håkan Jansson:

– Det finns inte någon majoritet för detta. Då får man inte vara dum. Ibland måste man vara praktisk.

Tidningen försökte utan framgång under tisdagen att nå någon av Socialdemokraternas förhandlare för en kommentar till Miljöpartiets vägval.