När politikerna i stadsbyggnadsnämnden hade sammanträde i torsdags diskuterade de ett namnförslag från tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret: Döp om Munksjöstaden till Söder och Torpa.

Alla säger ju redan Munksjöstaden. Blir det inte helt fel att säga Söder och Torpa?

— Vi har sett området som en fortsättning av Torpa och Söder ner mot Munksjön och därför har namnförslaget kommit upp, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Finns det inget annat alternativ?

— Ett förslag var Munksjö men då blev det en konflikt med Munksjö AB och namnet Munksjön blev samma som sjön, säger Anders Samuelsson.

Om jag säger att det händer något kul på Torpa när det i själva verket är i Munksjöstaden så känns det rörigt. Vad tycker du?

— Det här är förvaltningens förslag. Vi skickade det på återremis för att fundera en vända till, säger Anders Samuelsson (C).

Annons

Helen Lerke på stadsbyggnadskontoret, som kommit med förslaget, tycker inte att namnet Munksjöstaden är korrekt.

— Det är en stadsdel vi pratar om och inte en stad. Den enda staden är Jönköping. "Munksjöstaden" heter det bara i projektet, säger Helen Lerke som tycker att det blir för plottrigt med för många små stadsdelar med olika namn. Hon tycker att det är onödigt att JP skriver om förslaget innan politikerna har fattat sitt beslut.

Gunnar Järvhammar och Tommy Fritz som bygger Munksjöstaden blir först mållösa när JP berättar om kommunens namnförslag. Det tar ett tag innan de förstår att förslaget är seriöst.

— Ända från början har vi sagt att området heter "Munksjöstaden" och det är så vi har marknadsfört det. Vi kommer aldrig att säga något annat än "Munksjöstaden", säger de.

Helena Nordström, tidigare marknadschef i Jönköpings kommun, och nu marknadsförare av platser i sitt eget företag, tycker inte heller att namnförslaget är en bra idé.

— Här blir det ganska tydligt att det intuitiva krockar med det administrativa. I folkmun heter ju det här området redan "Munksjöstaden" och för mig låter det märkligt att man ska styra över det invanda till något annat, säger Helena Nordström.

Hon påpekar att det har uppstått någon slags magi kring det nya Munksjöområdet i Jönköping.

— Man lägger sordin på den visionära stämningen genom det här förslaget, tycker Helena Nordström.