Nordic Romani Festival är det fullständiga namnet på helgens samlade aktiviteter i Spira. Ett arrangemang som backas upp av riksföreningen Lattjo Dröm, men som formats och sjösatts av Lattjo Dröm Jönköping i vilken Veronika är sekreterare.

Fakta: Nordic Romani Festival

Arrangeras på Spira i Jönköping fredag-lördag.

Artister: Diego Reinhardt & Friends, Sebastian K..

Fakta: Nordic Romani Festival

Arrangeras på Spira i Jönköping fredag-lördag.

Artister: Diego Reinhardt & Friends, Sebastian Krantz, Ronny Lundin, Riccow Schwartz, Toni-i och Alex-O.

Nöjesliv rekommenderar: lördag kl 14.30: Lisa Krantz berättar om Jönköping, ”ett centrum för resande”, och ger en historielektion i romani chib (språk) i Vätterstaden.

Hela programmet för festivalen läser ni på lattjodrom.com.

— Det är ingen politisk träff, understryker hon, det är en manifestation av och för den romska kulturen, för dess traditioner, för allmänheten.

— Vi vill värna om det romska arvet så att inte vår historia dör ut, samtidigt som vi vill ge nyfikna och intresserade en inblick i den.

I tider av flyktingkatastrofer och debatter kring gästarbetares vara eller inte vara på våra breddgrader är förstås ämnet resande-folk högaktuellt, vilket Veronika medger fullt ut:

— Det är svårt att vara opolitisk i dessa dagar, men på vår festival vill vi i stället vända på det och hylla och sprida glädje.

Som infödd ”Jönköpings-musch” är det givetvis svårt att föra en diskussion med en resande-tjej utan att testa slangord som härstammar från språket romani, självklara vardagsuttryck som just tjej, vischan, jycke, men också ord som mer brukas av ”hardcore-invånare”, som tjavo, tjacka, drösa kull, gojja, haja, kola vippen, listan kan göras lång, lång.

Annons

— Ava kaj? Nej, det betyder kom hit, skrattar Veronika, rackla ful är snacka skit, rättar hon.

— Öster i Jönköping var ett starkt fäste för resande förr, tattare och lösdrivare fick man ofta heta då. Under tattarupproret eller Jönköpingskravallerna 1948 skulle man ju köra ut oss från stan, det slutade i ett ökänt blodbad.

Veronika Rockenstedt har bott i Skänninge större delen av sitt liv. Men numera är det Jönköping som är hennes hemstad.

— I Östergötland där jag växte upp är det fortfarande mycket hysch-hysch kring resande-folk, här möts av en annan attityd ändå, mer respekt.

— Jag har inte alltid varit intresserad av mitt förflutna, förklarar Veronika, som barn var man ju jag rädd för att bli utstött, men när mina barn började fråga mig varifrån vi kommer och vad olika ord betydde kände jag att jag vill veta mer och på den vägen är det.

Hennes föräldrar bodde på olika platser i Sverige och fick ständigt utstå glåpord och våld för sitt ursprung.

— Det var hemskt, säger Veronika, förr fick ju inte romska barn gå i skola ens, jag hade ändå turen att växa upp i en mer upplyst tid, så jag har sluppit mycket elände.

Men nu handlar det alltså främst om att ha kul helgen som kommer. Med start i dag ska det musiceras och berättas på Spira.

— Den internationellt kände romani-musikern Diego Reinhardt gästar och så min släkting Sebastian Krantz från Huskvarna blir både värd och artist, berättar Veronika Rockenstedt.