Tidningen träffar Hans Träff under den sjätte paneldebatten i serien #jkpgåsikt på tisdagskvällen på restaurang Harrys. Kvällens tema är ”Spirasatsningen - bröd eller skådespel”.

Lokalen är välfylld och i panelen sitter Rikard Flyckt, kulturkrönikör och recensent, regionpolitikerna Maria Hörnsten (S), Jon Heinpalu (MP, Malin Olsson (M), Raymond Pettersson (C), Gabriella Bergman, konstnärlig chef för musik på Smålands Musik och Teater, Smot och Staffan Aspegren, konstärlig chef teater på Smot.

Panelen får en första fråga om de tycker att de är nöjda med Spira och dess verksamhet. Alla verkar vara relativt nöjda men det finns ett stort MEN. Det stora budgetunderskottet, nio miljoner förra året, som till stor del berodde på jättesatsningen och den populära musikalen Les Miserables, går inte obemärkt förbi.

Är orolig

— Jag är orolig, det var en kalldusch, och jag är tveksam till satsningen på större musikalarrangemang i framtiden. Risken är stor att mindre arrangemang får stryka på foten och att vi får en utträngningseffekt, säger Jon Heinpalu.

Annons

Regionrådet Malin Olsson talar om att man vill gå vidare och att man numera har en bättre koll med ekonomiska månadsrapporteringar, däremot är hon emot en extern utredning om vad som gick fel i höstas.

Fast vi lämnar budgetunderskottet. De flesta vill ändå på något sätt göra ett avslut och gå vidare och se in i Spiras framtid.

Hans Träff är en av dem som är med i publiken. Han är engagerad och vill fortsätta att med Jazzklubben kunna bedriva sin verksamhet i kulturhuset.

— Vi har alltid haft ett gott samarbete med Smålands Musik och Teater och vi följde med till Spira när det invigdes. Vi arrangerar ett närmare 20-tal konserter och andra arrangemang varje år. När vi förhandlade om hyrorna i höstas fick vi går ner till ett ettårsavtal då hyrorna har stigit i höjden. Vi har 65 procent rabatt men får nu också betala 20 procent på biljetterna. Det blir för mycket för den lilla budget som vi har, säger Hans Träff.

Konserter flyttas

Flera konserter kommer nu att flyttas till exempelvis Jönköpings Teater och det kan bli helt och hållet i framtiden.

— Det är ingenting vi vill. Vi vill ha ett kulturhus med ökad samverkan med Smot där föreningar som exempelvis Norrahammars Musikkår, Vulkanteatern och många andra kan få plats. I dag tycker jag inte att Spira är ett hus för alla.

— Jag jobbar som områdeschef på Österängen och Råslätt och träffar mycket folk som vill veta mer om Spira men som inte alltid har råd eller vet för lite om verksamheten för att gå dit. Det är också något att tänka på, säger en ur publiken, Maria Carelli Martinsson.