JP har i en rad artiklar skildrat de interna bråken och motsättningarna i kulturhuset Spira sedan starten i november 2011. Sjukskrivningar, uppsägningar, otydlighet och det tredelade chefskapet har gett mer press än publika framgångar.

Publiksiffrorna 2014

• Teater: 34268 personer (antalet föreställningar var 385)

• Musik: 80043 personer (a..

Publiksiffrorna 2014

• Teater: 34268 personer (antalet föreställningar var 385)

• Musik: 80043 personer (antal föreställningar 462)

• Dans: 3557 personer (antal föreställningar 112)

• Barn och unga: 37164 personer (antal föreställningar 455, målet var 450)

• Evenemang: 143560 ( 1400 konferenser, möten, kulturevenemang

Per–Ola Nilsson, vikarierande verksamhetschef på Spira, känner igen situationen sedan liknande uppdrag han har haft på andra ställen, bland annat förra året när han var ledare för Malmö Symfoniorkester.

– Min erfarenhet är att när det blir bråk och interna bekymmer tappar man bort varför man håller på med en verksamhet. Nu vill jag gärna prata och rikta in mig på Spiras innehåll, säger han.

Annons

Han tog över verksamheten i november förra året och började med att prata med alla hundra anställda och chefer. Personalen efterlyste bland annat en tydligare organisation och en satsning på musikteater.

– Vi har rört oss i ytterkanterna och har inte nått förstagångspubliken. Insteget till Spira ska kanske gå via musikteatern, säger Per–Ola Nilsson.

Han resonemang är att den som aldrig tidigare varit på teater inte lockas av ett drama av Lars Norén, den som aldrig varit på en dansföreställning väljer inte först modern dans och den som aldrig lyssnat på klassisk musik lockas inte av kammarmusik. Kanske kan man locka en bredare publik till Spira med hjälp av musikteater.

Ska Spira bli bredare och folkligare?

– Jag vänder mig emot de begreppen. Gärna musikteater men också en annan repertoar. Kanske kan den som går på musikteatern våga närma sig det som är lite svårare, säger Per–Ola Nilsson.

Redan i vår kommer musikteatern Amadeus, året därpå en stor musikteatersatsning. Vilken uppsättning det är kan inte Per–Ola Nilsson gå in på nu eftersom det pågår förhandlingar om rättigheterna.