Den 24-årige fotbollsspelaren står åtalad för grovt mutbrott. Enligt åtalet har han sökt upp tre spelare i IFK Värnamo och försökt få dem att medvetet förlora matchen mot Gais i september 2013.

Det är det första fallet om matchfixning i Sverige som lett till åtal och intresset var stort från både nationell och lokal media när rättegången hölls under måndagen i Jönköpings tingsrätt.

Kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten för korruption anser att brottet är grovt och yrkade på sex månaders fängelse för spelaren som för närvarande är avstängd från en klubb i Jönköpingstrakten.

Men det blev en rätt tuff dag på jobbet för åklagaren. De tre Värnamospelarna som var kallade som vittnen var inte överdrivet pratsamma och hade svårt med detaljer kring vad som hade sagts vid mötena och vilka tider de skett.

Två av spelarna kände inte ens igen 24-åringen och ingen av dem kunde säga att någon pengasumma hade nämnts vid mötet med 24-åringen.

Vid tidigare förhör har det framkommit att de ska ha blivit erbjudna en större summa pengar. Vid rättegången sade spelarna att det bara hade pratats om pengar när två för dem okända män senare sökte upp dem på Värnamos träningsanläggning. Då blev spelarna också hotade om att det kunde få konsekvenser om de inte förlorade matchen.

Dessa två män är okända också för polis och åklagare, vilket försvårar bevissituationen.

Åklagaren Johan Lindmark konstaterade i rätten att han ansåg att spelarna var väl återhållsamma i sina vittnesmål jämfört med vad som framkommit i förundersökningen.

– Särskilt en av dem kunde säga mer, den som är mitt nyckelvittne, säger Lindmark till Jönköpings-Posten.

Varför tror du att han inte säger mer?

– Det har jag inga kommentarer kring, du får dra dina egna slutsatser.

Spelarna berättade själva i rätten att hela situationen och särskilt mötet med de två männen var obehagligt. Därför har de också velat vara anonyma i processen. Det var först i april i år som polis och åklagare fick reda på spelarnas namn.

24-åringens advokat Anders Tolke anser att bevisningen inte räcker till fällande dom.

– Det är brister på avgörande punkter. Åklagaren har inte ens kunnat visa att min klient har varit på platsen där mötet med spelarna ska ha ägt rum.

Advokaten påpekar också att två av spelarna inte har känt igen hans klient och menar att de tre spelarnas vittnesmål allmänt är osäkra och består av fragmentariska minnesbilder. Inget styrker heller samband mellan 24-åringen och de två män som senare dök upp vid träningsanläggningen, säger Tolke.

24-åringen berättade i rätten att det är ett hårt slag för honom att vara avstängd från fotbollen som har varit hans levebröd i flera år.

Domen väntas på onsdag i nästa vecka.