Relaterat: ”Risk för att man vill markera att Sverige är ett kristet land”

JP skrev i tisdags om det märkliga fenomenet som dykt upp på utsiktsplatserna på Bondberget och Utsikten, i Huskvarna.

Någon eller flera har skruvat fast flera meter långa trädkors i marken. Varför är hittills ett mysterium och Jönköpings kommun har sett allvarligt på det eftersom skapelserna inkräktar på kommunal mark.

– Vi är övertygade om att det är samma aktörer som har satt upp de båda korsen, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör i Jönköpings kommun.

Relaterat: Mystiska kors förbryllar – Pussy Riot förnekar inblandning

I en intervju med JP avfärdar kyrkoherden vid Huskvarnas kyrka, Krister Clifford, att kyrkan har något med det att göra. Istället lanserade han en teori att det kan handla om att de som gjort det vill manifestera kristendomen.

– Det kan röra sig om någon som har firat gudstjänst i naturen, men det finns även en risk för att man med uppsättningen vill markera att Sverige är ett kristet land i dagens mångkulturella samhälle, säger han.

Nu kan JP publicera bild på ett tredje kors som har satts upp. Den här gången har träkorset hittats vid Bäckaby kyrka i Stadsparken. Det är jönköpingsbon Karolina Manni som gjorde upptäckten sent på tisdagskvällen.

– Korset stod precis utanför kyrkans mur riktat mot fotbollsplanen. Man såg hur de hade gått och släpat korset över muren. Den var snyggt nedgrävd. Jag såg ingen speciell åverkan runt stället. Men lite skrämmande att de satt den precis utanför helig mark som en gång blivit vandaliserad, säger hon.

Annons