Under den senaste tiden har två stycken kors satts upp i Huskvarna utan känd anledning.

Ett kors står på utsikten i Egnahem och det andra finns på Bondberget.

– Vi har fått samtal om ljusspel på berget i förra veckan. Nu kanske man kan sätta det i samband med korset som satts upp, säger kommunens tekniska direktör, Thomas Bergholm till SVT Jönköping.

Korsen kommer inte att få stå kvar på sina platser med anledning av att ingen har sökt tillstånd eller prövat fallet, även om det finns de personer som tycker att korsen är prydligt uppställda och passar in i miljön där de står.

Bergholm förklarar vidare att korsen är väl uppsatta på platserna. De är flera meter höga och är förankrade i marken.

– Jag har ju sett bilder på det nu och det är ju ordentligt uppsatt, så det är ju inte gjort i en handvändning, säger Bergholm till SVT Jönköping.

Korsen i Huskvarna tycks alltså vara ett mysterium eftersom ingen vill kännas vid dem. Tekniska kontoret kommer nu att plocka ner båda korsen.

Under tisdagsförmiddagen kom sedan ett pressmeddelande från jämställdhetsbyrån Klara K att två medlemmar ur konstnärskollektivet Pussy Riot är inbjudna till Almedalen för att prata om kultur och demokrati. Båda har sökt politisk asyl i Sverige. En av dem, Alexey Knedlyakovsky, har suttit fängslad för sin konst i Ryssland. Hans brott, enligt Klara K, ska varit att sätta ett träkors på ett minnesmonument som är kopplat till KGB.

Annons

Men att träkorsen på platserna i Huskvarna har något med Pussy Riots inbjudan till Almedalen dementeras av talespersonen Camilla Wagner.