Mannen som i berusat tillstånd och på flykt från Ryhovs mentalsjukhus några månader tidigare försökt döda sin 23-årige son var en fabrikör bosatt tillsammans med sin familj på en ort i Jönköpings utkant.

Nu var han på rymmen igen och hade på cykel sökt sig hemåt, stigit in och viftat med en förskärare. En dotter lyckades, skrev JP, bakifrån rycka till sig kniven och sedan rusa ut. I tumultet som uppstod råkade hon stöta till sin mamma och båda föll handlöst utför kökstrappan. Mannen fick tag i kniven igen, men släppte den sedan och sa att han inte skulle göra någon illa. Sedan hade han försvunnit ut i skolgen.

Våldsam strid

Nu inkallades hela polisstyrkan. Det bildades kedjor. Där stod poliser på varenda tuva. En bit därifrån i familjens hus satt den livrädda hustrun, dessutom skadad i fallet, och en 16-årig dotter.

JP hade tidigare skrivit om ”den våldsamma strid som utspelats när fabrikören försökt döda sonen. Sonen hade fått tag i ett järnrör och enligt tidningen skadat pappan svårt.

Annons

Och nu var han alltså på rymmen. Sökandet pågick för fullt när JP-fotografen Toni Ottosson, på plats i bil för att bevaka händelsen, plötsligt såg en karl hoppa fram ur skogen.

– Det är farsan! skrek sonen.

– Jag är hungrig. Kör mig till Ryhov, sa liftaren till den häpne fotografen.

Desperadon, som han allmänt kallades i pressen, klev in, två poliser rusade till och placerade sig på varsin sida av mannen och det blev snabb färd mot polisstationen.

Desperado i säkert förvar

JP kunde således dagen därpå berätta för läsarna att alla nu kunde andas ut. ”Desperadon var tillbaka på Ryhov”

Och fotograf Toni Ottosson, han kunde fara tillbaka till familjens stuga och berätta för hustrun att hennes make var omhändertagen och att det inget mer fanns att frukta.

Ja, så kunde det gå till på en journalistiskt uppdrag för ett halvt sekel sedan.