Tråkmånsar och humorbefriade traditionsbrytare? Du kan kalla oss vad du vill, men det är inte riktigt så enkelt. Jag tycker själv att det är roligt att leta efter aprilskämt i andra medier, men framför allt att sitta och klura fram på vilket sätt vi ska lura just dig, vår egen läsare, i år. Lagom trovärdigt för att du ska gå på det, men också lagom galet för att det ska bli skojigt.

En av mina personliga favoriter var för tre år sedan då det i en av Hallpressens tidningar berättades att man nu skulle börja jaga hundbajssyndare på våren genom att kartlägga hundarnas dna i ett register och topsa de lämningar som blottlades när tövädret kom för att kunna bötfälla hundägaren. Jättekul, men falskt – vilket vi också helt enligt traditionen slog upp stort i tidningen dagen efter.

Annons

Och där sätts fingret på en anledning till att vi nu väljer att inte skämta april – forskning säger att det oftast är den första artikeln läsaren kommer ihåg, den artikel som berättar att nyheten var falsk faller i glömska, om den ens blir läst. En sak när var och en läste en papperstidning och var nöjd med det, men i dag sprids en falsk nyhet viralt med en enorm hastighet – ju ”bättre” desto snabbare. Vi tappar helt kontrollen över våra ”skämt” och kan, till skillnad från förr, vara rätt säkra på att de flesta som läst den fejkade nyheten inte nås av tillrättaläggandet, av det som är sant.

I ljuset, eller möjligen skuggan, av det är vårt uppdrag att inte bidra till att sprida falska nyheter – det är det alldeles för många aktörer som gör utan att vi behöver vara med och köra den karusell som gör oss alla bara mer förvirrade, vilseförda och misstrogna. Det är tvärtom ännu viktigare i dag att de medier som hävdar att trovärdigheten är deras själ står på sig och strävar efter att vara sanna – varenda en av årets alla dagar.

Vi är inte ensamma om att inte lura våra läsare 1 april. Det är fler mediehus än Hallpressen som tänker likadant – och det är vi glada för. Den här diskussionen är viktig och ju fler som för den, desto bättre blir vi alla på att vara källkritiska läsare.

Så nej, vi saknar inte humor, få saker i livet är så härliga som ett riktigt gott skratt, men just nu får påhittade nyheter skrattet att fastna i halsen. Aprilskämtet är inte längre en oskyldig företeelse när det sprids som om det vore en sanning – då har det förlorat sitt syfte. Fejknyheten har blivit ett medel för att driva opinion. Den roar inte längre, den bara oroar.