Det här var också en tid när folk köade i dygn för att få biljetter till J-Södra-matcher, en tid när det kom över 11 000 för att se Södra på Stadsparksvallen…

Egentligen var det väl inte så mycket som talade för att J-Södra skulle blanda sig i kampen om allsvenskan den här säsongen, när seriespelet lagts om till att i stället för höst-vår spelas vår-höst. Men ett par nya kuggar, Ola Elf från Motala och Yngve Flink från Ödeshög visade sig bli viktiga injektioner i ett lag som blev allt bättre ju längre säsongen gick.

En derbyseger mot Husqvarna IF på Stadsparksvallen, som Södra vann med 2–1, gav besked om att ”de gröne” ville vara med i toppstriden på allvar. Och till slut kom det att handla om en tvekamp mellan Södra och arga rivalen Elfsborg från Borås.

Till seriefinalen på Stadsparksvallen kom över 14 000 människor, folk köade i dygn för att få tag i biljetter och jublet visste inga gränsen när Södra vann med 3–0 efter två mål av ”Bogla” Hansson och ett av Yngve Flink.

Seriesegern var fixad. Södra vann på 36 poäng (tvåpoängssystem på den tiden), tre före Elfsborg. Husqvarna IF var trea på 28 och man kan också notera att Waggeryds IK var sjua i nästa högsta serien på 20 poäng.

Annons

På den tiden fanns det fyra division 2-serier i Sverige. Inget lag gick upp i allsvenskan direkt utan seriesegrarna kvalade parvis om de två platser som stod på spel. Och för J-Södra blev det IFK Luleå, något som sågs lite grann som en ”önskelottning” eftersom de norrländska lagen i allmänhet betraktades som lite svagare än lagen söderifrån.

I det andra kvalmötet möttes Degerfors och Landskrona och efter en tredje match på neutral plan blev det Degerfors som tog steget upp.

Och fick sällskap av J-Södra.

Cirka 12 000 åskådare kantade Skogsvallen i Luleå, en handfull av dem var södrasupporters som gjort den långa resan för att se sina favoriter vinna med 2–1 till slut sedan ”Bogla” Hansson klippt in ledningsmålet efter 38 minuter och Janne Karlsson dunkat in en straff sedan Kurt Svensson blivit fälld när han tagit sig igenom försvaret och var på väg att runda målvakten.

Vilda protester hjälpte inte. Och Karlsson var hur säker som helst.

Och med en bortaseger i ryggen var förstås förväntningarna stora inför returen på Stadsparksvallen. Nästan 12 000 personer kantade planen och den nervositet som möjligen fanns försvann rätt snart.

Ola Elf gjorde 1–0 redan efter tolv minuter, Yngve Flink ökade på till 2–0 och tuffe ytterbacken Karl-Axel Svensson gjorde 3–0 på straff innan den första halvleken var över.

Sen blev resten uppvisning. Tränaren Gerhard Thorsell kunde luta sig bakåt på spelarbänken och se sina killar gå ifrån till förkrossande 7–0 på väg mot allsvenskan - dit för övrigt Thorsell inte fick följa med eftersom föreningen valde att inte förlänga hans kontrakt.

Lika roligt blev det inte 1960.

J-Södra ramlade ur direkt, och det skulle ta åtta år innan det på nytt blev dags för kvalspe1, och återigen uppflyttning till allsvenskan för en ettårig sejour – som ni kan läsa om under på vår jubileumssajt www.jp150.se, där finns det också en intervju med Janne Karsson, lagkapten i allsvenskan 1969.

Och med tanke på J-Södras fina kvalstatistik genom åren kanske det – med anledning av topptipsen – att påminna om att det även om seriesystemet är ändrar faktiskt finns en kvalplats till allsvenskan att kriga för även säsongen 2015…