Vid början av 1980-talet kunde Jönköpings-Posten berätta om de nya planerna på en nöjespark i staden. 300 000 kvadratmeter mark skulle förvandlas till ett lekparadis för hela familjen.

En trio som var eld och lågor för detta projekt var kommunalråden John Johansson och Lennart Nilforsen samt från Kabe Husvagnar Kurt Blomqvist som var ägare de första åren.

Annons

Sommarlandet invigdes 1984 av dåvarande landshövdingen Gösta Gunnarsson som då var landshövding i Jönköpings län.

Efter en strålande start kom efter några år motgångarna slag i slag. Grannar klagade på den höga ljudnivån från stojande barn och en svår och mycket omskriven olycka inträffade när en person åkte vattenrutschbana med huvudet före och skadades allvarligt. Lågkonjunkturen i början av 1990-talet och höjda avgifter för verksamheten gjorde inte saken bättre. Jönköpings kommun gick in med pengar, men det var bara en tillfällig respit. Besökssiffrorna sjönk och pyromaner syntes smyga i buskarna.

I augusti 1995 brann restaurangen och så småningom även en kiosk ner, troligen ett pyromandåd, och när 1995 års säsong var över lades Kabe Sommarland ner.

Den forna nöjesparken med båtar, King crossbilar, elbilar, gocartbana, tempererade pooler, ett mini-zoo och flera andra attraktioner övergavs och förföll. Ungdomarna som jobbat där blev utan jobb. En av dem var Nina Persson som senare skulle bli världsberömd sångerska i Jönköpingsbandet The Cardigans.