Jönköpings Tändsticksfabrik grundades 1845 av Johan Edvard Lundström och flyttade två år senare till den tomt som vi fortfarande kallar Tändsticksområdet.

Härifrån utgick en verksamhet som skulle göra Jönköping känt i världen. På världsutställningen i Paris 1855 fick företaget en utmärkelse för en ny tändsticka med röd fosfor istället för den farliga vita som kunde orsaka livshotande sjukdomar hos arbetarna.

Annons

Redan 1858, 13 år efter starten, tillverkades på Jönköpings Tändsticksfabrik 12 miljoner tändsticksaskar – eller elddon som man sa – och hade fem år senare en ledande ställning i världen på produktion och försäljning av säkerhetsstickor.

Tillverkningsproceduren var lång – från den fällda aspen till barkning, torkning, impregnering, stickhackning och så vidare fram till paketering och plåning.

Tändsticksområdet bestod under glansåren av ett stort antal byggnader. De större finns fortfarande kvar och den gamla historien hålls kvar genom gatunamn som Svavelsticksgränd och Tändsticksgränd. På området finns också Konstnärshuset Svavel.

Under 127 år var tändstickstillverkningen en viktig del av Jönköpings företagsliv. 1971 var tändsticksepoken i Jönköping slut och tillverkningen vid det som då hette Jönköpings Västra Tändsticksfabrik lades ner. Jönköpings-Posten var förstås på plats denna vemodiga dag.

I många år har Jönköpings kommun försökt få mer liv i detta historiska område som har så goda förutsättningar att bli något speciellt i staden, men det mesta har runnit ut i sanden.