Kräftfisket i insjöar i augusti, före kräftans lektid, är en tradition som går tillbaka ända till medeltiden.

Numera ställer vi efter fiskafänget gärna till med en kräftskiva och det är då vi blir en smula uppspelta, klär oss i små lustiga hattar och haklappar, tänder kulörta lyktor och sjunger dryckesvisor.

Festen har, om man har turen att ha fiskevatten, föregåtts av nattligt fiskafänge – kräftor är nattdjur – med mjärdar som agnas med fisk, agnade sänkhåvar eller burar.

Annons

Före 1994 var det reglerat i Fiskeriförordningen när kräftpremiären skulle starta och det var efter första onsdagen i augusti. Innan 1982 gällde fiskeförbudet istället fram till 7 augusti och det finns de som fortfarande anser 8 augusti vara det riktiga kräftpremiärsdatumet.

I dag måste man vara yrkesfiskare eller ha eget fiskevatten för att få fiska kräftor. Undantaget är Vättern där kräftor får fiskas i allmänt vatten. I Vättern får allmänheten fiska kräftor utan särskilt tillstånd från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

Kräftor är proteinrik och nyttig mat, men för att bli mätt på dem måste man äta en hel del. En vanlig svensk signalkräfta innehåller bara cirka 13 gram kött.

De flesta kräftor kommer dock från andra länder. Det importeras cirka 2 500 ton kräftor till Sverige varje år.

Jönköpings-Posten har ofta varit med vid kräftpremiären. Följ med oss på en kräftfisketur genom åren!