I samband med branden i kenneln utanför Ödestugu så tog räddningstjänsten hand om fyra hundar som lyckats ta sig ut ur huset. Det var Anicura, Djursjukhuset i Jönköping som fick ta hand om hundarna.

— Det var räddningstjänstens personal som kom in med djuren. Jag kan inte svara på hur skadeläget ser ut just nu. En av dem var i lite sämre skick, säger Ann Rubin legitimerad djursjukskötare och koordinator vid sjukhuset.

Sjukhuset hade inte kontakt med djurens ägare vid tillfället.

Annons

— Vi tog hand om dem som vilka akutfall som helst, oavsett om det finns en ägare eller inte. De hamnade på intensivvårdsavdelningen och fick tillgång till syrgas.

Veterinärerna gjorde en bedömning av vilken behandling som behövdes.

Att det inträffar en brand på en kennel eller liknade beskriver Ann Rubin som en katastrof, då krävs det stora resurser för att ta hand om många djur på en och samma gång. I det här fallet rörde det sig om ett tiotal drabbade hundar. Dessvärre avled flera i branden.

— Vi kan inte ta emot hur många som helst på intensivvårdsavdelningen. Det händer ju tack och lov väldigt sällan att det inträffar sådana här katastrofer.

Ann Rubin säger att de kan skicka skadade djur till Borås om det skulle bli akut brist på platser i Jönköping, det är närmaste djursjukhuset med intensivvårdsavdelning.

Sjukhuset kan inte erbjuda inkvartering, när hundarna är färdigbehandlade och inte kan bo hemma så lämnas de till pensionat och ibland till privatpersoner. Det är polisen eller länsstyrelsen som beslutar var hundarna ska placeras.