Det är sex kandidater som vill bli kommunalråd. Lena Wahlgren, Christoffer Gullberg och Peter Jutterström har gått ut öppet och sagt att de kandiderar. De andra tre är Kent Ly, Bengt Regné och Anders Jahrl.

Val med komplikationer

För att kommunalrådet ska kunna väljas måste hen sitta i kommunstyrelsen vilket bara Peter..

Val med komplikationer

För att kommunalrådet ska kunna väljas måste hen sitta i kommunstyrelsen vilket bara Peter Jutterström och Christoffer Gullberg gör.

På tre av Moderaternas ordinarie platser i kommunstyrelsen sitter avhopparna Carin Berggren, Ola Helt och Ann–Marie Grennhag. Ingen av dem har förklarat sig villiga att lämna sina platser.

Om exempelvis Lena Wahlgren eller Kent Ly väljs ikväll måste i så fall Peter Jutterström eller Christoffer Gullberg lämna sina platser. Vilket de kanske inte vill.

I förra veckan publicerade tidskriften ETC en bandinspelning från ett möte i Moderaternas fullmäktigegrupp. Det fick Carin Berggren att polisanmäla sina tidigare partikamrater.

Tänker du samla in allas mobiltelefoner och eventuella mikrofoner i en låda, precis som man gör i skolan, innan kvällens möte börjar?

— Det är en berättigad fråga. Men jag tänker inte samla in några mobiler. Det har inte funnits några mobiler på bordet under våra möten men det skedde uppenbarligen en inspelning, säger Bert–Åke Näslund.

Tänker ni prata om inspelningen ikväll och vilka effekter den har fått?

Annons

— Ja. Det är ganska barockt det som har skett, det har aldrig förekommit tidigare att någon har spelat in våra interna möten. Det var en engångsföreteelse att någon gjorde så här, det ska inte få förekomma. Tanken med våra möten är att vi ska kunna diskutera öppet och att vi ska kunna säga vad vi tycker, säger Bert–Åke Näslund.

Är det en merit att lämna ut en bandinspelning från ett internt möte till media? Gynnar det någon av falangerna?

— Nej, det tycker jag inte. Alla är förlorare i det här fallet. Det handlar om ett sviket förtroende, säger Bert–Åke Näslund.

Ända sedan valrörelsen och valet 2014 har de två olika falangerna inom partiet anklagat varandra på olika sätt. Ikväll, när partiet ska välja sitt kommunalråd, pågår ställningskriget in i det sista. Ett nytt påstående sprids om att företrädarna för de andra Allianspartierna bara skulle acceptera Peter Jutterström som kommunalråd men inte Kent Ly.

— Vi har inte diskuterat det överhuvudtaget. Moderaterna håller oss informerade om processen men det handlar inte om några namn. Det vore en omöjlighet om vi ställde några villkor, säger Ann–Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Detsamma säger Ann Mårtensson (L).

— Det finns ingenting i det tipset, säger hon.

Enligt Bert–Åke Näslund väljer fullmäktigegruppen ikväll ett lämpligt kommunalråd. Först senare löser de de formella och tekniska bitarna.

— Vi arbetar fortfarande ifrån att "de oberoende" lämnar sina platser i kommunstyrelsen. Men såvitt jag vet har Carin Berggren ännu inte lämnat in en ansökan om entledigande, säger han.

Carin Berggren tänker, uppger hon, lämna in sin ansökan om att avgå som kommunalråd till kommunfullmäktige på onsdag. Det betyder att hon lämnar sin post den 15:e augusti.

LÄS MER: Avhoppade Moderater startar parti på Facebook

LÄS MER: Jag förstår varför det är krig i partiet