Prisutdelningen var startskottet på klimatveckan som inleddes samma dag. Bland 33 nominerade blev det till slut fem finalister: Värnamo åkeri, Tenhults naturbruksgymnasium, Hållbarhetsbalen, Emåförbundet och Lyndon McLeod. Samtliga finalister var på plats och en av gymnasiets representanter var verksamhetschefen Ola Lundmark.

– Jag blev överväldigad och överraskad. Glad och stolt, sade han efter att han tog emot klimatpriset.

Klimatrådets klimatpris

• Sedan år 2012 delar Klimatrådet ut klimatpris till framstående och innovativa satsninga..

Klimatrådets klimatpris

• Sedan år 2012 delar Klimatrådet ut klimatpris till framstående och innovativa satsningar inom klimatområdet i Jönköpings län.

• Priset består av diplom, blommor och pokal.

• Klimatpristagaren ska på ett förtjänstfullt sätt bidra till Klimatrådets vision eller på annat sätt bidra till att främja länets klimatarbete.

• Klimatrådet är en samverkansorganisation med olika aktörer: privata och ideella organisationer, myndigheter och kommuner.

Källa: Region Jönköpings län

Ett långsiktigt hållbarhetsarbete och miljötänk ligger bakom de tre miljöpris som skolan har samlat på sig under årens lopp. Senast förra året fick gymnasiet miljöpris av Region Jönköpings län och för 19 år sedan delade Jönköpings kommun ut miljöpris till verksamheten.

– Miljöarbetet började för tjugo år sedan, när vi ställde om lantbruket till ekologisk produktion.

Sedan dess har hållbarhet och miljöfrågor varit prioriterade inom verksamheten.

Annons

– Vi har till exempel investerat i eldrivna fordon. Vi ser över uppvärmningen och tar med hållbarhetsarbete i utbildningen.

"Alla kan göra något"

Dessutom byggs just nu ett nytt häststall, som ska drivas av solenergi via solceller på taket. Ola Lundmark är även engagerad i klimatfrågor som privatperson och slutar inte tänka på miljön när han kommer hem från jobbet.

– Jag brinner för detta. Det är en övertygelse jag har att vi behöver ändra levnadssätt och beteende. För mig är det lika självklart som att vi ska ha jämställdhet i samhället.

Han hoppas att alltfler ska förändra sin vardagskonsumtion av energi och varor.

– Alla kan inte köpa elfordon, eftersom det är dyrt. Men alla kan göra något i vardagen. Kanske minska konsumtionen eller resa med buss i stället för bil, avslutar han.

Fotnot: Se hela prisutdelningen på Region Jönköpings läns hemsida.