Det nya projektet innefattar en sju kilometer lång vandringsled med informationsskyltar på platser av kulturhistorisk betydelse.

I samarbete med fyra organisationer har Ola Hugosson presenterat ett förslag för Kultur- och fritidsnämnden, som blir huvudman. De söker pengar från Länsstyrelsen för ett så kallat LONA-projekt (lokalt naturreservat).

Leden sträcker sig från Östra lägrets norra ände längs den östra sidan av Lagan till Fågelforsdammen och sedan till Dule bäck i norr.

— Det är en mycket vacker led som ligger nära samhället, lättillgängligt. Det är ett skyddat område med höga naturvärden och flera kulturminnen.

Projektet sträcker sig över 4-5 år och kräver en skötselplan och en del resurser.

— Det börjar med en inventering för att ta reda på vad vi kan göra. Det är ett flerårigt projekt, men vi hoppas börja sätta upp skyltar redan till sommaren.

Ola Hugosson växte upp i Pålskog utanför Skillingaryd. På senare år har han varit aktiv för att uppmärksamma ortens historia, bland annat genom projektet Ekomuseum Vaggeryd.

— Det är sedan pensionen som jag har kunnat jobba en del med det här, mest kulturfrågor. Vi har nog satt upp nästan 100 skyltar.

De har presenterat intressanta miljöer genom informationsskyltar på plats, men även digitalt på nätet. Hans förslag för Natur- och kulturled Skillingaryd finns också på internet.

— Du kan se det på Youtube, jag har lagt upp det där. Det är väl på senare år som jag har roat mig med det och lagt ut ett antal filmer där, säger 82-årige Ola Hugosson.