Det var en lördag i februari som ett 40-tal anhängare till Nordiska motståndsrörelsen genomförde en demonstration i centrala Jönköping. De delade ut flygblad och stod med flaggor på flera gator i Östra centrum.

Polisen beskrev händelseförloppet som ganska lugnt med undantag av att en person blev omhändertagen och misstänkt för brott.

– I samband med det kom en kamrat till honom och störde vårt ingripande, vi avvisade den personen men han vägrade gå och därför blev han omhändertagen för ohörsamhet mot ordningsmakten, sa Thomas Agnevik, polisens presstalesperson då.

Personen åtalades vid Jönköpings tingsrätt och döms nu för ohörsamhet mot ordningsmakten. Den dömde är en 24-årig man från Stockholmstrakten. Han har påstått att han inte var en del av demonstrationen utan att han var där för att fota och filma till en tidning.

Men en polis har vittnat under rättegången och berättat att 24-åringen inte lyssnade på en polismans uppmaning och att han tog sig förbi polisen trots befallning om att kliva undan.

Mannen dömdes i mars får våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman vid Stockholms tingsrätt. Straffet då blev fängelse i en månad och Jönköpings tingsrätt anser att det straffet omfattar även det brott han nu döms för.