I september 1958 kunde Jönköpings-Posten publicera den första bilden av hur kvarteret Cigarren på öster i Jönköping skulle se ut efter rivningen av alla de kåkar som nu måste bort för att ge plats åt uppemot 200 nya, moderna bostäder,

Det läsarna såg i tidningen var en skiss på tre sjuvåningshus som skulle ligga i rad ut mot Östra Storgatan. I artikeln berättades att det i kvarteret nu skulle byggas ett tvåmiljonerskomplex med hyreslägenheter och på första våningen ett antal kontors- och butikslokaler i en länga längs ut mot gatan.

Nära centrum

Det då snart sanerade kvarteret ligger mellan Östra Storgatan och Kanalgatan med Vedtorget åt öster och gamla Konstnärsgården och Jönköpings centrum mot väster.

Annons

Många ville bo i de toppmoderna lägenheterna och de flesta lägenheterna var snart uthyrda. Läget var ju dessutom perfekt med nära till centrum och med – då som nu – busshållplats precis utanför husen.

I de gamla kåkar som nu skulle rivas låg några småbutiker. I en hörna låg Östra laddningsstationen. När de nya husen ett par år senare var uppförda kunde vi som var hyresgäster med lägenheter och balkonger mot Östra Storgatan blicka ut över kvarteret Cypressen där det bland annat låg ett konditori. I det egna kvarteret hade vi nu också fått en matbutik och snart även en skoaffär och en blomsteraffär, bankfilial med mera.

Dass på gården

Jönköpings-Postens fotografer och reportrar var regelbundet på plats för att rapportera inför rivningen av det gamla käkkvarteret med sina omoderna kåkar med dass på gården.

Ännu finns det Jönköpingsbor som kan berätta om livet i de gamla kåkarna på 1930, 1940- och 1950-talen.

De kan också berätta att kvarterets namn sannolikt inte har någon historisk koppling. Såvitt vi vet fanns ingen tobaksindustri här. Det var bara så att alla kvarter i det här området skulle ha namn som börjar på bokstaven C.