Det blev dramatiskt under socialnämndens möte när frågan om Kyrkhjälpens begäran om ett stöd på 540 000 kronor för romernas vinterboende avgjordes i går. Med siffrorna 7-6 röstade en majoritet för ett avslag på ansökan - något som innebär att kommunen inte går in med någon summa alls i projektet.

Vinterboendet i campingstugor på Villa Björkhagen har omfattat 30 platser med 4-6 bäddar i varj..

Vinterboendet i campingstugor på Villa Björkhagen har omfattat 30 platser med 4-6 bäddar i varje stuga. Principen har från början varit att de som är äldre eller har funktionshinder ska få förtur eftersom de bedöms ha det största behovet. Förutom boendet erbjuder Kyrkhjälpen för romerna sedan ett halvår tillbaka möjligheter till gemenskap, frukost, dusch, tvätt och nya kläder i Pingstkyrkan i Jönköping samt hos Frälsningsarmén i Huskvarna.

Som ordförande i socialnämnden hade ordförande Ola Nilsson (KD) till gårdagens möte lagt fram ett kompromissförslag på 180 000 kronor, istället för den halv miljon som Kyrkhjälpen begärt. Men när M och V gjorde gemensam sak med två S-ledamöter, var beslutet om avslag ett faktum.

– Vi hade hoppats få med oss några fler röster genom att lägga oss på en lägre nivå, som bland annat skulle innebär färre bäddar. Det kan ju bli en rejäl vinter och då hade det varit lätt att lösa boende direkt genom Kyrkhjälpen med det förslaget. Vi tyckte det var ett välgrundat förslag utifrån humanitära aspekter, men med ett fullständigt avslag kan socialtjänsten nu komma att få ökade kostnader, säger Ola Nilsson, som beklagar majoritetsbeslutet.

KD, FP, C och två S-ledamöter röstade för en finansiering av vinterboendet.

Som JP tidigare berättat, har Kyrkhjälpen i väntan på beslutet redan startat boendet i stugorna på Villa Björkhagens camping i Rosenlund.

Annons

Kjell Olsson i Kyrkhjälpen är både upprörd och besviken när han nyligen nåtts av beskedet.

– Det är klart att luften går ur. Vi ska ha ett möte i Kyrkhjälpens ledningsgrupp på onsdagen om hur vi hanterar detta, men med stor sannolikhet måste vi avbryta boendet redan nu.

– Det har gått jättebra hittills och de som bott där har skött sig exemplariskt. Det blir ett slag i ansiktet för dem som får återvända till sina vindskydd, jordkällare och bilar. Det är synnerligen ömkliga miljöer de blir hänvisade till nu, säger Kjell Olsson.

Han menar att kommunen borde ha kunnat lösa en finansiering av boendet, när kyrkorna redan gör så stora insatser för tiggarna. Värdet av Kyrkhjälpens sammanlagda ideella insatser har beräknats till 700 000 kronor.

– Vi har inte gått ut med något överpris i vår begäran, och summorna är mångfalt större i andra kommuner. Det är tråkigt att politikerna backar och nu inte ger någonting alls, särskilt som Jönköping så tydligt tog fajten mot främlingsfientligheten 1 maj, säger Kjell Olsson.

– Vi vet att ett boende inte är någon lösning på sikt, men står det människor just nu och knackar på och behöver hjälp, då måste vi göra något. Nu måste vi på något sätt hantera detta vidare, det är ju människor det handlar om.