Svenska flygbolaget BRA tar över trafiken mellan Jönköping och Bromma när Nextjet går i konkurs. Beslutet fattades på torsdagen.

– Vi ser en stor potential i Jönköpingsregionen men flygplatsen i Stockholm blir Bromma istället för Arlanda. Det är där vi har vår ”hub” men många avgångar till andra orter i Sverige, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef för BRA.

BRA flyger idag inrikes från Växjö, Kalmar och Halmstad.

Emma Sandsjö uppger att man tänker starta med en avgång morgon och en kväll på Jönköpings-linjen.

– Sedan ska vi ökar efter sommaren.

När startar ni?

– Det vet vi inte ännu. Inom två veckor är planen.

Vad är det som gör att ni ser potential i Jönköping?

– Vi tror att regionen behöver ett flyg. Det finns även stora möjligheter att nå andra orter som Sundsvall, Umeå och Visby.

Emma Sandsjö tror också att det finns utrymme och behov av både tåg och flyg i Jönköping.

– Det ena utesluter inte det andra.

Exakt hur och när det startar är oklart. På andra ställen i landet har man gett Nextjet-resenärer möjlighet att ersätta sin bokade biljett med en billig BRA-biljett.

– Men vi har inte bestämt ännu om vi ska göra något liknande i Jönköping.

– Vi tror på Jönköping som destination och ser att Jönköpingsborna behöver pålitligt flyg för att regionen ska fortsätta vara attraktiv för näringsliv och tillväxt, säger Christian Clemens som är vd för flygbolaget BRA i ett pressmeddelande.

Annons

BRA uppger i pressmeddelandet att man tror att det går att göra Jönköpingslinjen lönsam.

Det var under gårdagen som beskedet kom. Flygbolaget Nextjet, som är det enda flygbolag som flyger sträckan Jönköping - Stockholm, ansökte då om konkurs. Samtliga flygningar från och med klockan 13:00 på onsdagen ställdes även in.

Relaterat: Planen efter Nextjet-chocken: Nya turer från Jönköping till Stockholm

– Det här beskedet är mycket olyckligt för Jönköping och då pratar vi hela länet, sa Jonas Ekeroth, vd för Handelskammaren Jönköpings län, när beskedet först kom.

94 miljoner kronor i skulder

På Nextjets konkursansökan, som kom in till Attunda tingsrätt i onsdags, visade det sig att flygbolaget har närmare 94 miljoner kronor i leverantörsskulder.

"Nextjet AB är på obestånd och detta är inte tillfälligt", skriver vd Magnus Ivarsson i ansökan enligt TT.

Relaterat: Nextjet i konkurs – samtliga flygningar ställs in

Samtidigt som proceduren fortsätter pågår krismöten för att hitta en lösning för ersättningsflyg på alla de drabbade rutterna.

– Vi tittar på det, men är inte framme vid någonting än. Vi fortsätter under förmiddagen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

"Intensiva samtal – flera gånger om dagen"

Jönköping är, enligt TT, dock inte en av flygplatsorterna som omfattas av den allmänna trafikplikten, som är ett regeringsuppdrag att avhjälpa brister i persontrafik.

Till nyhetsbyrån säger flygplatsens vd, Rony Forsberg, att Nextjets konkurs har ’högsta prioritet’.

– Det går inte att sitta och vänta och då Nextjet hade problem redan i höstas så började vi föra samtal redan då. Nu har vi haft intensiva samtal, flera gånger om dagen, säger Forsberg till TT.