Jan-Anders Haag och Jens Ottosson från Habo Wolley förklarade varför de har kunnat starta integrationsprojekt för nyanlända flyktingar.

Gabriel Wikström (S) lyssnade koncentrerat när de berättade om hur föreningen, på fyra år, lyckats öka med 400 utövare, 50 vuxna ledare och 30 unga ledare.

Genom att växla från ett elit- till ett barn- och föräldraperspektiv har Habo Wolley blivit den ledartätaste klubben i Sverige. Samtidigt har spetsen blivit bättre.

Koden för hela Sverige

— Fantastiskt, jag trodde att ni "bara" skulle berätta om integrationen, men ni har ju knäckt koden som hela Sveriges föreningsliv brottas med, sa Gabriel Wikström när de avslutat sin presentation.

Jens Ottosson berättade att integrationspengarna från Smålandsidrotten var den push de behövde för att ta tag i något som redan diskuterats i föreningen.

— Det är inte så mycket, men det gjorde att vi bestämde oss för att sätta igång nu.

Gabriel Wikström delade mycket av Habo Wolleys syn på idrottens möjligheter inom integration och vikten av att skapa inkludering och bredd.

— Integrationen är en stor utmaning och idrotten har stor potential att bygga broar och skapa delaktighet i samhället. Eftersom de här projekten startat så bra, tillför vi ytterligare 20 miljoner till detta i tilläggsbudgeten, säger Gabriel Wikström som beskriver idrotten som oerhört viktig för demokrati och hälsa.

Segregerad

Flera rapporter visar att idrotten är segregerad. Få ungdomar med invandrarbakgrund spelar hockey, rider eller åker skidor. När det gäller flickor med invandrarbakgrund är de kraftigt underrepresenterade inom idrotten.

— Det är ett stort problem, det håller idrottsrörelsen med om, men tillskottet av pengar skapar möjlighet till kreativitet och nu måste vi arbeta mer för att skapa inkludering. När det gäller tjejer är det oerhört viktigt att ha en kommunikation med föräldrarna och förklara hur föreningslivet i Sverige skiljer sig från stora delar av världen.

Många flyktingar bär på ett tungt bagage, hur kan ni stötta föreningarna?

— Vi ökar anslagen till ungdomsmottagningarna för att fokusera mer på förebyggande insatser. Samarbetet mellan civilsamhället och vården behöver stärkas. Men att bara få ett sammanhang kan förebygga mycket psykisk ohälsa, här betyder idrotten enormt mycket.