Många barn spelar fotboll, hockey, dansar showdans, spelar gitarr, är med i scouterna eller någonting annat. Gemenskapen stärker den sociala förmågan medan den fysiska aktiviteten, liksom musik och dans, skärper hjärnan. Barn som är aktiva på fritiden tycker ofta att skolan är roligare, vilket leder till bättre betyg.

– Det är just detta som är syftet; att ge dem en meningsfull fritid så att de tycker att det är roligt också i skolan, säger Nicolina. Det är inte alla som har möjlighet att delta, eller inte hittar någonting, i det vanliga utbudet.

Lite verksamhet

Nicolina kommer ursprungligen från Bollnäs där det, menar hon, finns ett rikt utbud av eftermiddags- och kvällsaktiviteter för unga.

– Min mamma, Cahtrine – som är verksamhetsutvecklare på kommunen, tog mig med till kulturskolans lokaler i Multihallen. Det var fina lokaler, men jag förvånades över att det var så lite verksamhet där på eftermiddagar och kvällar.

Kontaktade NBV

Nicolina tog kontakt med Nadira Kilim på NBV, nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet. Och, jomenvisst, någonting skulle man väl kunna hitta på tillsammans. Exakt vad det blir beror på vilka som anmäler sig och hur många de är. Till att börja med drar verksamheten igång på onsdagskvällar klockan 16.30.

– Se mig lite som en storasyster, säger Nicolina Palmcrantz. Vill barnen prova på ett instrument? Jag har gått två år på musikgymnasium. Eller ska vi spela teater, bygga någonting eller är det någon som behöver hjälp med skolarbetet?

Någon lärare vill inte Nicolina vara, men hon väcker gärna intresset för att lära mer om olika saker.

Nu marknadsförs ”Storasysterverksamheten” dels genom annonser, dels genom kontakter med lärare på Hjortsjöskolan, Fågelforsskolan och Sörgårdsskolan.

Kostar det någonting då?

– Ja, 100 kronor per termin, ungefär tolv gånger, och då ingår dessutom fika.