Sluttningarna i Kaxholmen norr om Huskvarna är till stor del klädda av äppelträd. I slutet av maj och början av juni lyser de vita äppelblommorna över nejden och bina surrar av lycka över all nektar. Månader senare dignar träden av mogen frukt.

Locka folk

— Vi vill få alla att stanna hos lite längre, se hur fint det är här, säger Gustaf Arnell på Rudenstams Bär & Frukt.

Tillsammans med företagen Grafitgrå, Vistakulle Fruktodling & Kafferosteri och salong Min Stund har Rudenstams startat begreppet Äppledalen.

— Vi är kollegor, inte konkurrenter, och vi vill locka hit folk, säger Gustaf Arnell.

Allt började med en karta över området, där fina turer och besöksvärda platser ritades ut runt dalen och Landsjön. Snart växte idén och sedan ett år är man igång. Nu är det vår, skördefest och jul i Äppledalen och besökarna strömmar till. Och den femte september avgörs Äppleloppet, för andra gången.

Annons

Men allt är inte äpplen i Äppledalen även om Rudenstams 45 000 träd på de 20 hektaren talar sitt tydliga språk.

Grafitgrå inbjuder till inredning och möbler i betong, stål och ull. Allt gjort med förkärlek till gråskalan. Här kan man även ta sig en fika och njuta av utsikten över Landsjön.

Salong Min Stund ligger liksom Grafitgrå i Kaxholmen. Här får håret, huden och fötterna den behandling som den förtjänar.

Doft av kaffe

Fortsätter du turen runt Landsjön möts du av böljande landsbygd med prunkande grönska och fantastisk utsikt när du kommer upp på höjderna.

På väg ner mot Äppledalen igen möts man av doften av rostat kaffe. På Vistakulle fruktodling finns även traktens enda kafferosteri, Gårdsrosteriet, där Ingo Deters producerar mellan 15 och 20 ton kaffe på noga utvalda kaffebönor per år. Här finns även fruktodling och gårdsbutik.

— Kaffe är en hel vetenskap och jag vill att folk ska veta hur ett bra kaffe smakar, säger Ingo Deters.

Kaffeälskare eller inte. Sväng av den stora vägen och unna dig tid på de charmiga småvägarna runt och i Äppledalen.

Det är värt varje minut.