Jättekedjan Nordic Choice Hotels ägs av den norske hotellmiljardären Petter Stordalen. Hans kedja har för inte så länge sedan köpt Vox Hotel av Anne Sandstjärna och har ägt Comfort Hotel, gamla Hotell Klosterkungen på Kungsgatan. Driften av det hotellet såldes nyligen till en annan norsk kedja, Norlandia.

Höghushotellet

För nio år sedan presenterade byggföretaget NCC sina planer på att bygga ett höghushotell.

Pla..

Höghushotellet

För nio år sedan presenterade byggföretaget NCC sina planer på att bygga ett höghushotell.

Planerna på hotellet fick mycket kritik och beslutet överklagades ända upp till regeringsnivå. Kritikerna har ansett att höghushotellet inte passar ihop med den gamla miljön på Tändsticksområdet. Men en majoritet av politikerna röstade ja till hotellet i kommunfullmäktige i juni i år.

När regeringen gav klarsignal för byggplanerna drog sig NCC:s hotell­operatör Ess Hotel ur projektet – och NCC tvingades lägga ner sina byggplaner. Anders Jörgensson, då moderat och ledamot i tekniska nämnden, förklarade att han var "mållös".

Efter en tävling mellan tre byggföretag fick Skanska chansen att bygga det hotell som nu har fått bygglov.

Hotellet byggs i 18 våningar och får 200 rum.

Annons

Redan när Petter Stordalen köpte Vox Hotel fick han frågade om han var intresserad av att driva höghushotellet. Då svarade han inte men idag medger han att höghushotellet är ett projekt som pågått länge.

— Jag är oerhört glad över att vi nu är i hamn och kan börja omvandla området och planera för att skapa ett så bra hotell som möjligt. Det här ska bli ett hotell som det ska vara lika självklart att gå till som besökare i stan som Jönköpingsbo, säger Petter Stordalen.

Han har tidigare sagt att han vill in i mellanstora, växande städer.

— Det här är en fantastisk dag! Med en växande högskola, ny arena och en mässkapacitet som utklassar de flesta konkurrenter så är Jönköping otroligt intressant för oss. En spännande destination kräver spännande hotell. Med nya Quality Hotel är vår målsättning att sätta en ny standard för möteshotell i stan, säger Petter Stordalen.

Byggstarten av höghushotellet blir under senvåren. Hotellet får 18 våningar och 229 rum, en konferensanläggning och en restaurang.

LÄS MER: Beslut: Fritt fram för höghushotellet

LÄS MER: Höghushotellet börjar byggas snart

LÄS MER: "Jönköping har enorm potential"