För cirka två veckor sedan hittades den lösspringande schäfertiken utmed riksväg 26. Polisen kunde ganska omgående konstatera att hunden var chippad men numret gav inte någon träff i hundregistret, vilket inte är helt ovanligt. Det händer nämligen att hundägare missar att registrera hunden hos Jordbruksverket. Det stoppade dock inte anställd i receptionen hos polisen i Värnamo från att söka vidare och till slut fick hon träff i ett internationellt register. Det visade sig att hunden tillhörde ett mindre företag i Ungern men att hon försvunnit därifrån för några veckor sedan.

Hur har då hunden, som är fyra år och heter Dina, hamnat utanför Gislaved? Troligtvis har hon tagits med av en lastbilschaufför som besökt företaget i Ungern.

Annons

– Sedan har chauffören troligtvis stannat vid en rastplats utanför Gislaved, han har inte lyckats kalla till sig hunden och till slut har han åkt vidare, säger Stellan Jonsson.

När polisen varit i kontakt med företaget i Ungern så har de sagt att de inte vill ha tillbaka hunden, vilket innebär att nu måste polisen leta efter någon som är villig att ta hand om den. Fast det verkar vara ett mindre problem.

– Det har varit en uppsjö av människor som ringt hit och velat ta hand om hunden.

Innan det blir aktuellt att hitta en ny passande ägare till Dina så ska hennes mentala egenskaper testas och ägarförhållandena redas ut.

– Det är viktigt så att det inte blir några komplikationer i framtiden, säger Stellan Jonsson.