— Sommarvärmen har kommit i augusti, säger Lars Nilsson som driver Strands gård tillsammans med sin bror Johan.

De brukar bjuda in allmänheten till självplockningen och själva arbeta med skörden under hela september men i år dröjde det till mitten av månaden innan de kom igång.

— I helgen var det mycket folk, de hade gått och väntat länge på att vi skulle öppna.

Tradition

Familjen Nilsson är fjärde generationen lantbrukare på gården som har mjölkproduktion och grönsaksodling.

Majsodlingen startade de med för 26 år sedan, både sockermajs och fodermajs.

Lars hustru Anna arbetar också på gården och de tre barnen hjälper till med sådant som de tycker är kul.

— Jag tycker det är gott att koka, säger Alfred, 11 år.

Han och systrarna Lisa, 9 och Stina, 4 år, demonstrerar gärna hur man plockar majskolvar och vilken teknik som är bäst att få bort blasten.

På hemsidan finns det bland annat recept på majssoppa.

Självplockningen håller öppet på onsdagseftermiddagar och på helgen under säsongen, då säljer de också rödbetor och andra grönsaker som de odlar på gården i den lilla kiosken.