Den 8 augusti får UNF tillträde till Rosa villan där Jönköpings dykarklubb hade sina lokaler fram till år 2013. Simon Brehmer säger att man först avvaktar om kommunens beslut överklagas. Sedan kommer de att renovera huset för omkring fyra miljoner kronor. Det betyder att det inte blir någon verksamhet där i sommar utan först nästa år.

Vad händer då?

– Vi ska inreda för ett riktigt kafé och så samarbetar vi med fritidsförvaltningen om aktiviteter för barn och unga vid Rosa villan. Vi har pratat om att kanske hyra ut kanoter eller trampbåtar och så ska vi låna ut kubb, brännboll och volleybollar. Sådant som passar på Vätterstranden, säger Simon Brehmer som lovar att det ska hända saker.

Att det ska göra det är ett av kraven i tekniska nämndens beslut att låta UNF köpa tomträtten på 1, 5 miljoner kronor.

– Enligt avtalet ska det bli en öppen verksamhet och fullföljer inte UNF avtalet kan vi gå in och tvinga föreningen att göra det, säger Anders Jörgensson, ordförande och politisk vilde i tekniska nämnden.

Beslutet som togs på sammanträdet igår, tisdag, var lika oenigt som hanteringen av ärendet har varit under de fem åren.

De som röstade ja och därmed ville att UNF skulle få tomträtten till Rosa villan var Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. KD har tidigare röstat nej till UNF men har ändrade sig och röstade ja igår.

Annons

Anders Jörgensson, Liberalerna och Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

Under årens lopp har det funnits många spekulanter som velat ta över Rosa villan. En kort period reserverades villan för ett flyktingboende men det blev sedan aldrig aktuellt.

Den stora striden stod till sist mellan Kristina Lasan som ville flytta sitt företag Yogabeat till Vätterstranden och UNF. Bland annat ansågs Elin Rydberg (S) vara jävig eftersom hon hade kontakter på Facebook från UNF.

Efter att hon överklagat ett tidigare beslut till förvaltningsrätten och förlorat går hon vidare och etablerar Yogabeat i det nya padelcentret och gymmet mitt emot Rosenlundsbadet som öppnar i sommar.

Unikt läge

Rosa villan har ett unikt läge vid Vätterstranden och i tomträttsavtalet står det att den ..

Unikt läge

Rosa villan har ett unikt läge vid Vätterstranden och i tomträttsavtalet står det att den som får tomträtten ska dra nytta av det.

Verksamheten bör ha publika inslag och ska främja en ökad aktivitet och rörelse och/eller ett ökat friluftsliv vid Vätterstranden.

Ungdomens Nykterhetsförbund får köpa tomträtten för 1, 5 miljoner kronor och ska varje år betala en tomträttsavgäld på 42 000 kronor.

Här kan du läsa mer om Rosa villan:

Nu säljs Rosa villan igen

Nytt förslag: Yogabeat kan ta över Rosa villan

Därför valde politikerna bort Yogabeat

• Kristina Lasan: "Jag ska överklaga beslutet”

Rydberg anklagas för att ha vänner i UNF

Kristina Lasan förlorade striden om Rosa villan