Nu dröjer det inte länge innan vi kan skicka hälsningar med frimärken på Prideflaggan till hela världen. Enligt PostNord har Prideflaggan inte återgivits på ett frimärke tidigare men den 4 maj är det dags.

Fakta: Prideflaggan

Prideflaggan lanserades först under San Francisco Pride 1978 och signalerar just mångfald.

Det ..

Fakta: Prideflaggan

Prideflaggan lanserades först under San Francisco Pride 1978 och signalerar just mångfald.

Det är konstnären Lisa Rydell som nu formgivit frimärket med Prideflaggan.

Sedan 1979 har flaggan sex färger, som alltid återges i samma ordning: röd, orange, gul, grön, blå och lila.

Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.

Källa: PostNord

Annons

Genom att ge ut ett frimärke med Prideflaggan vill PostNord framhålla allas lika värde och styrkan i människors unika egenskaper och olikheter.

Tanken med Sveriges frimärken är att de ska spegla landet. Tidigare frimärken som lanserats är bland annat kvinnors rösträtt i Sverige, broar från olika platser runt om i Sverige och kungafamiljen.

Vad betyder det för HBTQ-rörelsen att Prideflaggan finns på frimärken?

— En del tycker nog inte att det har någon betydelse alls och att det finns viktigare saker än frimärken. För andra kan det vara en viktig del i kampen. Frimärken har symboliskt värde och många kommer säkert känna att det är fint att deras kultur och kamp representeras i frimärket, säger föreläsaren och författaren Frida Ohlsson Sandahl.

Vem skulle du vilja skicka ett frimärke med Prideflaggan? Tilde de Paula sa i Nyhetsmorgon under onsdagen att hon vill skicka ett till Putin.

— Jag kan nog hänga på Tilde där. Putin är en stor symbol såklart så det är lockande att skicka till honom, men generellt skulle jag nog skicka det när man tycker någon uttalar sig transfobiskt. Då kan man skicka vykort med lite kärlek till de personerna. Jag tror det är bättre att möta uttalanden med kärlek än hat.