Kamelian, som naturligt växer i bergstrakter i Asien, blommar endast en månad om året och visningen brukar locka hundratals personer. Även i lördags var det en konstant ström av besökare, för många är det en tradition.

Fakta: Kamelian

Kamelia är en buske i familjen teväxter. Den växer vilt i bergstrakterna i Kina, Korea och ..

Fakta: Kamelian

Kamelia är en buske i familjen teväxter. Den växer vilt i bergstrakterna i Kina, Korea och Japan där den kan bli sex till åtta meter hög. I början av 1900-talet var kamelian ganska vanlig som krukväxt i hemmen. Strömsbergskamelian är troligen unik i Sverige, då den står planterad i mark och inte kruka, av praktiska skäl brukar den stå i kruka i botaniska trädgårdar. Kamelian på Strömsberg planterades 1908 men är äldre än så.

— Vi brukar alltid åka hit, det är en släktgrej, säger Johanna Eriksson från Öster som besökte växthuset med sin familj.

— Det är en fin upplevelse, framförallt för att den är så gammal. En eloge till kommunen som tagit hand om det så bra, säger Kjell Holmqvist från Hakarp.

Planterades 1908

Annons

Strömsbergskamelian kan vara Nordens största och planterades 1908 av de dåvarande ägarna av Strömsbergs gård. Den har troligen stått och vuxit till sig i en kruka långt innan dess och kan vara mer än 140 år gammalt. Det är tekniska kontorets parkavdelning som har hand om växten och ordnar visningar när den blommar som mest.

— Om det blir mycket sol framåt kan fler knoppar slå ut och då blir det kanske en visning till, säger Glenn Öster, parkingenjör på tekniska kontoret.

"Det är unikt"

Kamelian ska stå förhållandevis kyligt, 10-12 grader under vintertid och varmare under sommaren. Glenn Öster och kollegan Rolf Sandström, verksamhetschef för park och skog, tycker att det är roligt och intressant att ha hand om skötseln. Kamelian behöver beskäras och kräver uppmärksamhet vad gäller temperaturen.

Hur är det att visa upp det för allmänheten?

— Det är roligt, vi gör ju inte detta för vår egen skull utan för allmänheten, säger Glenn Öster.

Utöver de mer rutinerade besökarna så lockar också trädet nya åskådare.

— Det är första gången jag är här. Det är fantastiskt fint och häftigt att det är över 100 år gammalt, säger Roger Storm från Huskvarna.