Rötmånaden är ett begrepp från den gamla Bondepraktikan. Det är en period när matvaror härsknar snabbare eftersom värme och fuktighet ger gynnsamma förhållanden för bakterier.

Fakta: Mat i rötmånadstider

Tips för att klara maten i rötmånadstider:

Håll kall mat kall - låt inte maten stå framme i v..

Fakta: Mat i rötmånadstider

Tips för att klara maten i rötmånadstider:

Håll kall mat kall - låt inte maten stå framme i värmen.

Ha rätt temperatur i kylskåpet - 4 grader är lagom.

Tvätta händerna innan du lagar mat och efter att du hanterat rått kött.

Använd rena redskap och diska knivar och skärbrädor när du har skurit rått kött.

Använd inte samma fat till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

(Källa: Livsmedelsverket)

I gamla tider fanns många vidskepliga föreställningar om rötmånaden, som enligt traditionen pågår mellan den 23 juli till den 23 augusti.

— Det där är ju ett gammalt folktrobegrepp, men det är egentligen rötmånad när som helst på året när det är varmt, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

När folk har semester och spenderar tid på campingar eller grillutflykter finns det en risk att mathygienen försämras.

Annons

— Det kan vara mer av en utmaning, det är lite längre till handfatet för att tvätta händerna, kanske alla redskap inte är framme, säger Mats Lindblad.

För att undvika magsjuka rekommenderar Livsmedelsverket att man är särskilt försiktig i hanteringen av matvaror under sommartid.

Ovanligt många magsjuka

Livsmedelsverkets rekommendationer handlar om enkla saker som egentligen gäller under hela året: att tvätta händerna, använda rena redskap och ställa in matvarorna i kylen så snart som möjligt.

Det är särskilt viktigt i år då ovanligt många har blivit magsjuka från bakterien campylobacter. Det är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.

— Vi har haft ett utbrott sedan förra sommaren. Själva utbrottet är över, men just den här perioden drabbas många. Vi har alltid en topp så här års, säger Mats Lindblad.

Orsaken till ökningen är inte helt klarlagd, men kyckling sägs vara en källa till smitta.

— Det finns all anledning att vara försiktig.

Mat