Det är som tidningen tidigare skrivit om den sjätte festivalen i Jönköping. I början var det endast en parad men de senaste två åren har Pride pågått en hel vecka med aktiviteter som föreläsningar och flera andra uppträdanden och dessutom söndagens avslutning med en kyrklig regnbågsmässa. Daniel Karlsson, The Moniker, ger också konsert under lördagen.

En förväntansfull Jakob Modigh före invigningen.
Foto: Mariell Dahlström

Kan bli över 10 000

–Självklart är det lördagens parad som många väntar på. Förhoppningsvis blir vi över 10 000 i år. Det skulle vara fantastiskt. Men jag vill slå ett slag för de intressanta föreläsningarna, bland annat med välk'ända Angelica Löwdin, säger Jacob Modigh, ordförande i Jönköping Qom Ut.

I foajén före invigningen samlades ett hundratal personer, både besökare och arrangörer. Invigningstalare var i tur och ordning regiondirektör Agneta Jansmyr, landshövding Helena Jonsson, kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och Jakob Modigh.

Hans Edwardsson tycker det är viktigt att visa sitt deltagande och manifestera alla människors lika värde. Här tillsammans med syskonbarnet Emmie.
Foto: Mariell Dahlström

Människors lika värde

Alla lyfte fram vikten av att manifestera människors lika värde och rätten till att älska vem man vill.

– Den här veckan tycker jag att alla ska kunna le i Jönköping som går i kärlekens tecken, säger Jakob Modigh.

Det gavs även smakprov på höstens musikal ”On the town”.

Smålands Musik & Teater och dess ensemble gav efter invigningen smakprov och medley från musikalen ”On the town” som spelas på Spira i höst. Teaterföreställningen ”Dom ska hitta oss tillsammans” som handlar om lesbisk kärlek på 1940-talet framfördes också under kvällen.

Annons

Nina Lindgren med sonen Ebbot ville inte missa invigningen av Pride.
Foto: Mariell Dahlström
Relaterat: Kajsa Kettil: Min prickiga kjol blev en påminnelse om pride
Relaterat: Pride räknar med att slå rekordet på 10 000 deltagare
Relaterat: RFSL om Pride: ”Rätten att älska den man vill”