I lördags var det premiär för Trädgårdsgatans transformation till en ”sommargata” utan biltrafik. Istället får gatan fler sittplatser, växter och utökade uteserveringar där det just nu visas fotbolls-VM på storbildsskärm.

Relaterat: Så ska Väster lyftas i sommar

– Det är en unik satsning för oss. Det är ett samarbete med kommunen och vi har redan mejlat kommunen och skrivit vilken fantastisk satsning det här är. Det är kul att det händer lite. Känslan är att Väster har blivit bortglömt på sommaren. Det här är jättebra, sade Martin Jansson som är driftansvarig på Shooters till JP i början av juni.

Utanför Shooters ställde sig flera personer mitt i gatan för att kolla på Sveriges VM-match i måndags, något som inte hade varit möjligt om det fortfarande gått trafik på gatan.
Foto: Elin Elderud

På gatan öppnar också Studio Silk som flyttar in i gamla Systembolaget och där ska det ske evenemang och workshops såsom teater och dans.

Sommargågatan är ett samarbete mellan stadsbyggnadskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen, fastighetsägare, restauranger och andra verksamheter längs gatan. Henrik Hermansson är en av projektledarna på Jönköpings kommun för Trädgårdsgatan.

– Trädgårdsgatan är en entré till staden och bland det första många ser när de kommer hit, det är bra för turismen. Vi har sett att det gjorts i andra städer och vi tyckte att just Trädgårdsgatan var lämplig att göra till en sommargågata.

Annons

Enligt personer som går förbi har man dock redan kunnat se att sittplatserna på gatan har varit smutsiga och haft bland annat fågelbajs på sig, och frågan har höjts hur gatan ska underhållas under sommaren.

– Från och med denna veckan kommer sommarjobbare börja städa gatan, vattna växterna samt underhålla gatan på annat sätt och det kommer göras varje dag under hela sommaren, säger Henrik Hermansson.

Ingrid Persson brukar gå på gatan och hon tycker att kommunens satsning är bra.

– Ja, det är en trevlig satsning speciellt nu på sommaren då man kan äta ute och de som vill kan få kolla på fotboll. Jag tycker det är roligt att det görs något på Väster och gågator är alltid mysiga, säger Ingrid Persson.

Trädgårdsgatan ska vara en sommargågata och fri från trafik fram till den 30 september.