Ulf Abrahamsson, JRAB:s platschef, minns dagarna efter branden:

Värst var det på kvällen när allt hade tystnat, det var som en krigsskådeplats, eller kanske som på månen. Sedan, efter några dagar, rasade taket i kem-hallen som låg intill brandhärden men inte i vindriktningen.

Själva brandhärden var inkapslad i sand utan synliga lågor. Men när det regnade blev sanden tung och hål uppstod då den pressade nedåt i soplagret. Då sipprade syre in och det började brinna på nytt.

— Det var alltid på söndagar. Men långsamt skalade vi av högen utifrån tills allt var borta någon gång efter årsskiftet, berättar Ulf Abrahamsson.

Uppröjningen och utmaningen skilja soporna från sand och gips, som användes vid släckningen, har - och kommer - att ta tid resurser i anspråk. Det gäller även för de cirka 100 prover som har tagits i jord, asfalt, sand, vatten och allt annat som kan ha påverkats av branden.

De analyseras för att se om, eller hur mycket, olja, dioxiner och tungmetaller de innehåller. Med tanke på att varje prov kostar 15 000 kronor blir det ganska mycket pengar, säger platschefen.

Annons

Proverna har bland annat visat att sanden, som är separerad från sopor, innehåller alltför höga halter förbjudna ämnen för att kunna användas som sand. Istället kommer den nu att hamna på deponi. Andra delar går till förbränning eller återvinning - precis som vid JRAB:s normala verksamhet.

— När vi nu bygger upp anläggningen igen blir det enligt en ny layout för att minimera risken för en ny stor brand. Istället för att ha avstånd mellan högarna, enligt det gamla sättet, ska det bli mindre högar separerade med fack.

Ulf berättar också att 8 000 kvadratmeter asfalt ska rivas upp och ersättas med 15 centimeter tjock betong.

Den rasade kem-hallen ska byggas upp igen med en högre kapacitet, medan balhallen, som fanns i brandens centrum, ”flyttas” till Torsvik.

— Jag är glad över att JRAB, trots att anläggningen i princip är jämnad med marken, fortsätter att satsa på Vaggeryd. Det innebär att personalen kan återvända från Torsvik, där de jobbat, och att vi kommer att bli bättre på att sortera ut papper och plast för återvinning, säger Ulf Abrahamsson.

Exakt vad som orsakade branden blir troligen aldrig klarlagt, men du har teorier...?

— Jag konstaterar att det under den senaste tiden har varit 7-8 bränder av samma typ, där den senaste i Slite på Gotland nog var större än den i Vaggeryd. Då frågar jag mig vad det är som har tillkommit under den senaste tiden.

Platschefens svar är “litiumjonbatterier”, som i dag finns i allt från mobiltelefoner och skruvdragare till hoverboards och leksaker. Enligt flera rapporter kan de självantända vid uppvärmning. Det är också detta som sker när de överladdas av felaktiga laddare.