De norska bensinbolagen höjde priserna under måndagen, där det inte var helgdag, skriver Dagens Naeringsliv. Bakom höjningen ligger oron i Mellanöstern.

I Norge kostar en liter 95-oktanig blyfri bensin nu 17,61 norska kronor på Cirkle K, vilket är rekordhögt, enligt tidningen.

I Sverige tar man samma väg. Både diesel- och bensinpriset höjs med tio öre litern från och med tisdag, till 16,93 respektive 16,23 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade mackar.

Tina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea:

– Krisen i Mellanöstern börjar få effekt. Men bensinpriset beror på en massa saker, dels råvarupriset, dels kronkursen och lager, säger hon.

Hur det kommer att gå med priserna på längre sikt är svårt att säga, förklarar hon.

– Krisen i Mellanöstern har gjort att råvarupriset höjs på grund av risken, och självklart kan priserna höjas ännu mer.

”Marknaden är rädd”

Iran har utlovat hämnd efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

– Nu väntar marknaden med spänning på vad Irans hämnd blir. Vi vet inte vilka effekter den kan ge.

Hon nämner attacken tidigare i höstas mot det saudiarabiska oljebolaget Saudi Aramco, som slog ut en stor del av oljeproduktionen där på ett bräde. Då sade sig de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen ligga bakom angreppet, men USA och Saudiarabien hävdade att attacken orkestrerats från Iran. Iran har dock nekat till all inblandning.

Annons

– Marknaden är rädd för att något liknande ska hända nu. Oljemarknaden är tajt, och påverkas direkt om något sådant skulle hända igen, säger Tina Saltvedt.

Johanna Cederblad/TT