— Vi har höga ambitioner för att fler ska välja att ta cykeln i stället för bilen, det här är ett sätt för oss att bidra till att fler gör det valet, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsen ordförande.

Förslaget, som nu blir verklighet, innebär att alla som är fast anställda inom Jönköpings kommun, erbjuds att hyra en cykel, en vanlig eller en elcykel, under 36 månader. Ett bruttolöneavdrag görs varje månad och det baseras på den hyra som kommunen betalar till cykelleverantören samt förmånsvärde.

Efter tre år får den anställde köpa loss cykeln eller lämna tillbaka den.

Det kommer att finnas många olika modeller att välja bland och det blir också möjligt att hyra en cykel till en familjemedlem.

För kommunen kommer inte detta att kosta något, annat än personella insatser för att komma igång med och marknadsföra möjligheten.

Ann-Marie Nilsson (C), tycker att det är ett bra erbjudande som hon tror kan underlätta för många, i och med att en ny, bra cykel kostar en slant i dag.

— En elcykel är ju ett riktigt bra alternativ, framför allt för dem som bor på höjderna. Nu slipper man ta fram och betala hela summan på en gång, säger Ann-Marie Nilsson.