Västra lägret är en vacker miljö – ett slags Skillingaryds Djurgården, eller Slottsskogen för den som är Göteborgare. Där finns en kombination av stora gamla lövträd, ljunghed och historisk bebyggelse.

— Den äldsta byggnaden är faktiskt den gula officersmässen från 1832. Men den är faktiskt ditflyttad från Skillingaryds centrum, berättar Ola Hugosson, pensionär och hembygdsforskare.

Platsen var någonstans mellan Hemköps parkering och Torget. Det där med att flytta byggnader hit och dit går faktiskt igen på flera håll inom såväl östra som västra lägret. Flera av husen på Kaffegatan, norr om Gropabäcken, har tidigare stått på Västra lägret. Andra har flyttats till den lilla byn Östanå på andra sidan Lagan – men flyttats tillbaka, när militärens övningar blev alltför störande. Den senaste byggflytten är soldattorpet ”Lillemo”, som tidigare huserade på Sjöängen i Eksjö – dit det hade flyttats från Mellby socken.

Totalt är det nästan 30 nya texter och bilder som ska lamineras och sättas fast på skyltar. Det innebär att i stort sett varenda byggnad på lägret kommer att få sin egen historia.