Turistsatsningen är precis i sin linda. I början av februari träffar Destination Jönköping lokala aktörer för ett första samtal.

— Just nu bildar vi en utvecklingsgrupp i Taberg med omnejd, tillsammans ska vi titta på vad vi kan göra av området, säger Johan Lind, destinationsutvecklare på Destination Jönköping.

— Vi har mycket att erbjuda vad gäller outdoor, äventyr, natur och så. Sen har vi en hel del historia och kultur, det är en bygd med en lång historia, säger han.

Drar igång i år

Nästa steg blir se över vilka på orten som kan tänkas vara intresserade av ett samarbete, det handlar om såväl boenden, som restauranger och upplevelser berättar Johan Lind.

— Målet är att vi ska ha ett antal saker på plats redan denna säsong men det är ett långsiktigt arbete som ska leva länge, säger han.

I första hand siktar man på att nå ut nationellt.

— Vi vet att folk reser för att uppleva, att man vill ha en händelse. Marknadsföringen är ett senare kapitel, nu ska vi trimma produkterna.

Gruvguiderna

Just gruvan och Taberg kan det göras mycket kring berättar Johan Lind och gruvguiderna är med på tåget. Det finns visioner om att öppna fler gångar men redan till sommaren planeras det för längre öppettider och fler guidningar.

— När vi har våra guidningar så kommer det fruktansvärt mycket folk. Det är bättre om vi tar mindre grupper oftare, säger Hans Fransson, ordförande för gruvguiderna.

Det finns däremot ett problem - det behövs fler guider.

— Alla som är intresserade är välkomna, man får faktiskt betalt, säger Hans Fransson som säger att de då är redo att dra igång en utbildning.

I sommar kommer också tyska grupper att besöka gruvan.

— Det är ett tyskt reseföretag som hittat oss, det är så himla spännande. Det visar hur intressant det här är, säger han.