Vaggeryds travbana invigdes 1995 och kan sägas vara kommunens första exploatering väster om motorvägen i kommunens norra del. Området har sedan långsamt vuxit norrut fram till Bondstorpsvägen, där det verkade vara stopp.

Fakta: BK Åkeri

Grundades: I sin nuvarande form, 2005, när det fick en ny ägare. Utökades i och med köpet av K..

Fakta: BK Åkeri

Grundades: I sin nuvarande form, 2005, när det fick en ny ägare. Utökades i och med köpet av KL Trafik 2014.

Ägare och vd: Torbjörn Ahlstrand.

Baserat: I Vaggeryd på Hammarvägen, och i Jönköping på Solåsvägen. Ägaren bor i Skillingaryd.

Antal anställda: Tillsvidare 14 stycken, plus ytterligare lika många på andra avtal. Totalt förfogar bolaget över 20 bilar.

— Det här är väldigt roligt i och med att det ser ut att bli den första etableringen av flera. Ytterligare ett par företag har tecknat ettåriga optioner om markköp, vilket kan innebära att Vaggeryd tar sig ytterligare några steg mot Jönköping, säger samhällsutvecklaren Tina Blomster.

Läs mer: Tina ska planera för 150 nya tomter varje år

Ytterligare två företag

Annons

De två företagen är Aneby bark och SMT Sweden AB. Om och när de är på gång planeras anläggandet av en lokalgata parallellt med E4 norr om de båda tomterna. En detaljplan för området har tagits fram under hösten.

Läs mer: Aneby bark flyttar hit

Även Torbjörn Ahlstrand, ägare och vd på BK Åkeri har en markoption. Den är på ytterligare 10 000 kvadratmeter och ligger i anslutning till den nuvarande tomten som gränsar till Bondstorpsvägen. De andra, planerade, tomterna ligger längre norrut – i höjd med motorvägsavfartens början.

— Jag sätter en tårta på att du kommer att få användning av den. På Torsvik räknar man med en relativt snar fördubbling av trafiken, säger näringslivschefen Patrik Kinnbom.

Läs mer: Nytt lager byggs på Torsvik

Uppställningsplats

Vad är det du planerar att bygga på den här första tomten?

— Vi behöver en större uppställningsplats till bilarna, som samtidigt ligger nära kunderna i närområdet och logistikområdet runt Torsvik. I anslutning till det bygger vi totalt 900 kvadratmeter med tvätthall, kontor och garage, säger Torbjörn Ahlstrand.

Och när ska det vara klart?

— Vi hoppas att det ska vara klart för att flytta in till semestern.

Han berättar att det tog ett år att få in byggförslag, men att det gick fort när man väl började samarbeta med Axel Andersson & son i Sävsjö.